Термомодернізація – ефективний засіб покращення стану власного будинку та економії коштів. Не дивлячись на це, в Чернігівській області тільки три міста – Бахмач, Ніжин і Короп – скористалися Державною програмою підтримки енергоефективних заходів. Місто Чернігів поки що не досить активне, що не дає в повній мірі використовувати всі існуючі для жителів багатоквартирних будинків можливості.

Важлива складова активності мешканців – поінформованість їх у тому, що вони можуть зробити для свого будинку. Адже не завжди співвласники багатоквартирників слідкують за новими проектами, програмами і організаціями, які пропонують допомогу у впровадженні енергоефективних заходів, а подекуди й у виготовленні технічної документації.

Можливості реалізації енергоефективних заходів на Чернігівщині

У чому перевага багатоквартирного будинку, в якому утворено об’єднання співвласників (ОСББ)? Відповідь доволі проста – в тому, що є можливість використовувати програми підтримки та допомогу від різного роду проектів та організацій. Відтак, у Чернігові є можливість використовувати загальнодержавну програму підтримки ОСББ, яка полягає у компенсації 40% коштів тіла кредиту, а за умови проживання отримувачів субсидій – до 70%.

Проте мешканці не дуже поспішають використовувати переваги цієї програми. Тільки три ОСББ з Чернігівської області успішно використали її можливості. Голови всіх трьох об’єднань наголосили, що в цілому вони задоволені програмою і воліли б скористатися нею ще раз. Навіть незважаючи на те, що підготовка документів виявилася для них доволі складною. Метою цих кредитів була термомодернізація та заміна мереж водовідведення.

Ще однією можливістю для ОСББ Чернігівської області є участь в проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що передбачає співфінансування заходів з енергоефективності. Для прикладу, в місті Прилуки  Чернігівської області є вже два ОСББ, які успішно скористалися цією пропозицією. Вони отримали реалізацію необхідних заходів на умовах спільного фінансування: 45% з місцевого бюджету, 50% – з боку проекту і не менше 5% сплатили ОСББ. Не дивлячись на привабливі умови проекту, він діє тільки в містах з кількістю населення до 150 тисяч.

Окрім того, чернігівчани, які самостійно керують власним житлом, мають можливість взяти участь в міській програмі підтримки ОСББ, що покликана фінансово підтримувати жителів, які бажають термомодернізувати свій будинок. На програму виділено більше 25 млн грн з місцевого бюджету. Ці кошти будуть розподілятися на виготовлення технічної документації, необхідної для передачі будинку на баланс, впровадження заходів з термомодернізації та купівлю енергоефективних матеріалів. Також передбачена додаткова компенсацію кредитних коштів на енергозберігаючі заходи у розмірі 40%.

Як реалізують проекти з енергоефективності

Мешканці, які планують зробити своє житло енергозберігаючим, не завжди знають, з чого почати та куди звертатися. Жителі багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ, можуть звернутися до комунального підприємства «Центр державно-приватного партнерства» Чернігівської обласної ради.

За словами представників Центру, вони допомагають в реалізації та створенні енергоефективних проектів у місті та області. Попередньо ОСББ не зверталися до Центру, але його працівники бажають налагодити спільну роботу і допомагати об’єднанням впроваджувати заходи з енергоефективності.

Детальніше про діяльність Центру Громадянській мережі ОПОРА розповів заступник директора Юрій Стальніченко.

15 07 16 001

«Центр державно-приватного партнерства» здійснює комплекс послуг щодо супроводу проектів у галузі житлово-комунального господарства та інших сферах діяльності з моменту виникнення ідеї і до моменту повної реалізації, або підключається до роботи на окремих етапах проекту. Комунальне підприємство працює як з організаціями та ОСББ, так і з фізичними особами», – зазначив він.

Хоча центр не співпрацював раніше з ОСББ, його представники мають досвід роботи з юридичними та фізичними особами загалом.

«Центр допомагає в реалізації низки проектів з термомодернізації та енергоефективності, – розповів пан Юрій – наприклад, зараз розробляємо масштабний проект реконструкції існуючих газових котельнь в Чернігівській області з можливістю переходу на тверде паливо для надання якісних послуг з опалення бюджетних та жилих приміщень. В рамках проекту передбачається розробити концепцію та «кейс рішень» для проведення швидкої і якісної модернізації будь-яких (як 100 кВт, так і великих мегаватних) котелень в області. Матеріальна база проекту формуватиметься з різних джерел: приватні партнери, бюджетні кошти, кошти міжнародних грантодавців та кредиторів. Щодо цього проекту співпрацюємо з «Eurotherm technology», які мають новітні технологічні рішення і готові їх реалізовувати на Чернігівщині. Найближчим часом відбудеться презентація цього проекту».

За інформацією заступника директора Центру, навіть прості інженерні рішення, які передбачатимуться в проекті, дадуть змогу скоротити споживання природного газу на 10- 25% в котельних. «Але кожний такий об’єкт індивідуальний, – наголошує пан Юрій. – тому перш ніж здійснювати розрахунок інвестиційної пропозиції, ми виїжджаємо на місце і вивчаємо докладно ситуацію. Подекуди проста модернізація котла чи його заміна не дасть ніякої економії без заміни існуючої тепломережі або ремонту тепло-розподільчий вузла».

Як поділився з нами пан Юрій, місто Мена стало першим в Чернігівській області, яке почало працювати в напрямку енергозбереження. У 2012 році у місті було підписано «Угоду мерів» та в 2013 затверджено План дій сталого енергетичного розвитку. А вже зараз 11 міст Чернігівської області є підписантами цього документу, який має стратегічне значення і відкриває шлях цим містам до якісних проектів та можливостей залучати позабюджетні кошти на їх реалізацію.

Що ж до самого міста Чернігова, тут протягом двох років планується реконструкція очисних споруд КЛПЗ «Чернігівського обласного протитуберкульозного диспансеру». Реалізація цього проекту допоможе покращити екологічний стан та безпеку скидання стічних вод диспансеру до міської каналізаційної мережі.

Орієнтовна вартість робіт складатиме понад 8-10 млн грн. У проекті буде застосовано спосіб обеззараження стічних вод ультрафіолетовим випромінюванням. За словами Юрія Стальніченка, цей метод екологічно безпечний і має низьке енергоспоживання та експлуатаційні витрати.