Спеціально для інтернет-видання "Версії" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька.

Чи знає населення про те, як економити на енергоресурсах? Чому в суспільстві є певна недовіра до енергоефективних ламп і чи вона виправдана? Як економити на кожному освітлювальному приладі до 1200 грн? Як обирати енергоефективну лампу та від чого залежить її вартість? Усе це досліджувала Громадянська мережа ОПОРА.

20 % споживання електроенергії становлять витрати на освітлення. Опитування Громадського радіо показують, що більшість мешканців міста не використовують енергоефективні лампи та не купують високовартісні LED-лампи.

Отже, розберемося з основними видами ламп, їхніми сильним та слабкими сторонами, та спробуємо розвіяти міфи, які не дозволяють населенню економити кошти.

Існує три найпопулярніші види ламп: лампи розжарювання (звичайні «жарівки»), люмінесцентні лампи (так звані енергозберігаючі) та LED-лампи, які якраз є найбільш енергозберігаючим типом освітлювальних приладів.

Люмінесцентні лампи споживають на 40 % менше електроенергії, ніж «жарівки». Термін експлуатації в енергозберігаючих лампах у 5-12 разів довший, ніж у «лампочках Ілліча».

Проте є кілька пересторог у населення щодо купівлі енергозберігаючих ламп. Головна з них – це вміст ртуті у люмінесцентній лампі. Але все пізнається у порівнянні. Для прикладу, в ртутному термометрі вміст цього важкого металу – в 1000 разів більший, ніж в енергозберігаючій лампі. І невідомо, чи настільки ж думають про небезпеку ртутних градусників всі, хто ними користується. Інша справа, що неправильна утилізація ртутовмісних приладів є причиною щорічного накопичення близько 500 кг ртуті на смітниках та звалищах України.

Що ж робити з використаними енергозберігаючими лампами? Куди здавати? Як обмінювати лампи? Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження у п’яти гіпермаркетах, які продають енергозберігаючі лампи.

Зокрема, оцінювалась наявність зовнішнього маркування енергоефективних ламп та агітація купувати саме лампи, що заощаджують електроенергію. Також було перевірено, чи можна здати використані люмінесцентні лампи на утилізацію та за яких умов обміняти лампу, яка перегоріла раніше вказаного терміну.

Отже, в мережах «Епіцентр» та «АШАН» приймають використані люмінесцентні лампи у населення без будь-яких умов, тобто без упаковки і чеку. В «Леруа Мерлен», «Фоззі» та «МЕТРО Кеш енд Кері» така можливість відсутня.

Натомість, в «Леруа Мерлен» та гіпермаркеті «АШАН» є відповідні маркування, які лампи є енергозберігаючими, та коротка інформація про можливість економити.

При купівлі енергозберігаючої лампи потрібно звертати увагу на вказаний на упаковці термін експлуатації. Від цього залежатиме ціна виробу. Заміна передчасно перегорівшої лампи відбувається в гарантійний термін, який надає магазин, де ви купуєте товар, або виробник виробу. У всіх перелічених вище гіпермаркетах можна обміняти енергозберігаючі лампи протягом гарантійного терміну за наявності упаковки та товарного чеку.

Це стосується і світлодіодних ламп, які теж можна обміняти за несправності.

Світлодіодні, так звані LED-лампи, – найсучасніші енергозберігаючі лампи, що мають безліч переваг перед люмінесцентними, а тим паче, перед лампами розжарювання.

Відповіді на питання, що ж робить такими недешевими світлодіодні лампи та від чого залежить споживання електроенергії, ОПОРА отримала шляхом опитування виробників.

Серед опитаних – львівський виробник ПАТ «ІСКРА», а також компанії «Philips», «Osram», «Eurolamp». На жаль, представники «Osram» не надали жодної інформації про політику своєї компанії та характеристики продукції. Інші ж виробники надали наступну інформацію.

Отже, вартість світлодіодних ламп висока тому, що їх найдорожчі частини, а саме драйвер, кристали діоду та алюмінієвий тепловідвід, імпортуються з-за кордону. Кристали діоду вирощують штучно, тобто це складний технологічний процес. Також корпус більшості LEDламп зроблений не зі скла, а з полімерного пластику, який ударно стійкіший за скло, яке використовується в лампах розжарювання.

Споживання електроенергії не залежить від розміру та типу цоколя, форми лампи та інших зовнішніх факторів. Економічність лампи пов’язана лише з вказаними в характеристиках лампи кВт/год та часом її використання.

Поступово всі лампи втрачають певну кількість світла, яка виходить назовні, так званих люменів. Людське око не помічає втрати кількості світла в розмірі до 30 %. Якщо на лампі вказані мінімальна і максимальна кількість годин роботи, то менша цифра буде означати гарантований час, впродовж якого лампа буде давати не менше 70 % випромінювання, зазначеного на упаковці.

Використовуючи світлодіодні лампи, можна заощаджувати третину витрат на електроенергію. Споживання однієї світлодіодної лампи становить 0,02 кВт/год – проти 0,1 кВт/год лампи розжарювання.

У середньому лампи використовуються 4 год на добу. При тарифі 0,57 грн/кВт·год (за використання до 100 кВт в місяць), можемо порахувати економію від використання однієї енергоефективної лампи. Враховуючи термін використання лампи розжарювання (1000 год) та мінімальний термін використання світлодіодної лампи (20 000 год), економія за місяць буде дорівнювати 6,84 грн, та 912 грн за увесь термін експлуатації світлодіодної лампи. При тарифі 0,99 грн/кВт·год економія складатиме 1188 грн.

При цьому варто пам’ятати, що з 1 вересня тарифи на електроенергію зростуть ще на 25 %. Використання світлодіодних ламп зробить це підвищення не таким відчутним.

Так, одній зі столичних багатоповерхівок, мешканці якої об’єдналися в ОСББ, встановлення світлодіодних ламп для внутрішньобудинкового освітлення дозволяє економити до 80 % вартості електроенергії. Про новітні методи економії шляхом створення об’єднання співвласників читайте в історії успіху цього будинку.

Кожен сам обирає, якими лампами користуватися: часто купувати дешеві «жарівки» та сплачувати на третину більше за електроенергію – чи один раз на кілька років придбати енергоефективну лампу та споживати менше.

Проте є ще один переконливий факт на користь енергоефективного споживання. Великобританія з 2009 року вивела з обігу лампи розжарювання, з 2010 року Австралія та Нова Зеландія заборонили виробництво та продаж 40 Вт та 60 Вт «жарівок», а з 2014 року від таких освітлювальних приладів відмовилися країни ЄС, США та Філіппіни.

Увесь світ зменшує споживання електроенергії та викиди парникових газів в атмосферу. Громадяни України мають зважити на світовий досвід та зробити власний вибір: зупинити зміни клімату простими методами власної економії чи ні.