Спеціально для "Української правди" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька

У зв’язку з газовою та енергетичною кризою в Україні запроваджується маса заходів з енергоефективності. Не секрет, що саме житловий фонд споживає 40 % всіх енергоресурсів. Більше 95 % житла фактично не відповідає нормативам та вимогам щодо коефіцієнту теплового опору огороджувальних конструкцій.

У Києві приватизовано 90% квартир. Проте лише незначна частина мешканців почуває себе господарем у власному будинку.

Послуги, які надають комунальні підприємства, зокрема капітальні ремонти, зроблені за часи незалежності, не приносили значного зниження споживання комунальних благ. У результаті багатоквартирні будинки споживають катастрофічно велику кількість енергоресурсів, що з підвищенням тарифів суттєво вплинуло на гаманці мешканців.

Отже, мова піде про основні заходи з підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках, якими можуть скористатися кияни у 2016 році.

17 березня 2016 року Київська міська рада прийняла Комплексну цільову програму підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури Києва на 2016-2020 роки.

Ця програма пройшла не одне засідання постійної комісії Київради з житлово-комунального господарства та ПЕК, була винесена на відкрите громадське обговорення.

Такий довгий шлях до затвердження документ пройшов через кілька причин.

Перша – Програма охоплює всі заходи ЖКГ міста Києва, тобто енергопостачання, газопостачання, їх облік, водопостачання та водовідведення, реконструкцію очисних споруд, капітальні ремонти житлових будівель, ліфтового господарства та термосанацію будинків бюджетної сфери, розділення сміття, сприяння створенню ОСББ і багато іншого.

Друга – бюджет Програми до 2020 року становить понад 38,6 мільярда гривень, з яких майже 22% – з бюджету міста Києва.

Зрештою, ще одна з причин – низький рівень виконання попередніх місцевих програм з енергоефективності, а саме орієнтовно від 5 % до 40 % запланованих обсягів.

Згідно з фінансовим планом Комплексної цільової програми, тільки в 2016 році планується освоїти більше ніж 5,6 мільярда гривень, з них 1,74 мільярда гривень будуть виділені з бюджету міста Києва. Інші витрати будуть профінансовані з державного бюджету, із залучених інвестиційних коштів, з грантів міжнародних фінансових організацій та інших джерел.

Які заходи будуть запроваджені упродовж 2016-2020 років згідно з цією програмою для співмешканців багатоквартирних будинків?

19 04 16 002

Конкурс 70/30 на кращий проект енергозбереження у будинках ОСББ та ЖБК Києва

Головна умова конкурсу – написати проект щонайменше для двох заходів з енергоефективності у вашому будинку. У разі обрання вашого проекту місто оплачує 70% вартості і лише 30% витрат ляже на плечі мешканців будинку. Загалом приблизно 50-60 ОСББ та ЖБК зможуть скористатися цією програмою, отримавши 20 мільйонів гривень на заплановані заходи.

Додаткові умови конкурсу:

  • існування в будинку ОСББ або ЖБК, що гарантує оплату не менше 30% від загальної вартості робіт;
  • прийняття рішення ОСББ чи ЖБК про проведення робіт на загальних зборах відповідно до закону або статуту;
  • ефект від запропонованих робіт з енергоефективності повинен становити приблизно 20-30% зниження споживання комунальних ресурсів;
  • проведення попереднього енергоаудиту для визначення слабких сторін;
  • подача заявки на конкурс до 15 квітня 2016 року.

Основними заходами для підвищення енергоефективності можуть бути:

  • реконструкція та встановлення нових теплопунктів;
  • модернізація та заміна будинкових мереж;
  • встановлення будинкових приладів обліку;
  • теплоізоляція та ремонт дахів;
  • заміна вікон та дверей на енергозберігаючі (в місцях загального користування);
  • утеплення фасадів;
  • заміна освітлення на енергоефективне.

Можливе включення й інших заходів з енергомодернізації, залежно від особливостей вашого багатоквартирного будинку.

У 2015 році конкурс 70/30 був успішно запроваджений та реалізований серед київських ОСББ. Про історії успіху таких ОСББ читайте в матеріалах Громадянської мережі ОПОРА.

Відшкодування частини тіла кредиту на енергоефективні матеріали

На відшкодування відсотків по тілу кредиту було виділено 5 мільйонів гривень з місцевого бюджету на 2016 року. Ця програма діятиме як окремо, так і в комплексі з державною програмою підвищення енергоефективності, так званими "теплими кредитами".

За умовами державної програми заміна газових котлів відшкодовується фізичним особами – 20% від тіла кредиту, на енергоефективні матеріали – 30%, а за наявності у будинку ОСББ чи ЖБК держава відшкодовує 40% тіла кредиту.

Державна програма реалізується за участю трьох державних банків: Украгазбанк, Ощадбанк та Укрексімбанк.

Використовуючи комбіновано місцеву і державну програму з відшкодування тіла кредиту на підвищення енергоефективності багатоквартирного будинку, можна отримати до 70% економії на цих заходах.

Якщо в будинку проживають мешканці, які користуються програмою субсидіювання, усі пільги зберігаються та додаються відсотками до відшкодування тіла кредиту.

Крім того, Програма передбачає надання фінансової підтримки для створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на суму 5 мільйонів гривень упродовж року.

Наразі також опрацьовується механізм фінансової підтримки малозабезпечених категорій населення для надання безповоротної фінансової допомоги тим мешканцям, які не мають змоги фінансувати енергоефективні заходи у багатоквартирних будинках.

Серед інших заходів, які передбачені Комплексною цільовою програмою, будуть проведені капітальні ремонти у 595 будинках, загальна вартість яких – 100 мільйонів гривень. Планується провести термосанацію 20 будівель бюджетної сфери та встановити 1200 контейнерів для роздільного збору сміття.

Стан ліфтового господарства також не відповідає сучасним вимогам безпеки, а в деяких випадках навіть вичерпав свій ресурс, про що свідчать такі цифри: з 21 тисячі 642 ліфтів у житлових будинках Києва 9 тисяч 609 експлуатується понад 25 років. Тому проблемним питанням у цій сфері є реконструкція, заміна та модернізація зношених ліфтів.

Згідно з Програмою у 2016 році буде реконструйовано 130 ліфтів на суму 80 мільйонів гривень.

24 березня 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила інвестиційну програму з ПАТ "Київенерго", яка передбачає роботи зі встановлення 2,5 тисяч будинкових приладів обліку тепла та реконструкцію тепломереж. Це дасть можливість сплачувати лише за ті послуги, які були надані, а не за прориви на теплотрасах.

Звісно, кожен сам вирішує, як користатися власним правом на спільне майно в багатоквартирному будинку.

Але ваш дім – це не лише межі вашої квартири. З кожним роком прогрес та здоровий глузд штовхають мешканців столиці до згуртування заради економії та комфортних умов проживання.

Можна чекати й далі, а можна бути в тренді енергоефективності, яким заразилася ціла країна, та будувати затишний дім разом.