Загострення політичної боротьби між провладними й опозиційними силами у Хмельницькому виразилося у впливі на роботу міської ради.

Пленарне засідання сесії, 29 серпня, збіглося з розглядом у Вінницькому апеляційному адміністративному суді апеляції на рішення Хмельницького міськрайонного суду від 20 липня, відповідно до якого секретар Хмельницької міськради Валерій Лесков незаконно обіймав свою посаду. Депутати міської ради від Партії регіонів Анатолій Собко та Оксана Кольгофер довели, що він суміщав цю посаду з керівництвом міською організацією ВО «Батьківщина», що є порушенням пункту 2 статті 6 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Хмельницький

Не маючи можливості відвідати засідання суду у Вінниці, Валерій Лєсков став фігурантом конфлікту між учасниками місцевої ініціативи міської громади і групою пікетників від Партії регіонів, які зіткнулися при вході до будинку міської ради. Взаємні вигуки гасел і завивання мегафонів у режимі сирен кілька разів переростали у штовханину. Особливо гарячих учасників доводилося розводити нечисленному нарядові міліції.

Все розпочалося з заявленого напередодні збору громадян-прихильників місцевої ініціативи. За півгодини перед початком сесії учасники зібрання розпочали захід, обговорюючи два питання: про звернення до жителів міста з приводу державної мовної політики в Україні та щодо скасування міськрайонним судом рішення міськради від 2 грудня 2010 року про обрання секретаря Хмельницької міської ради і умови оплати його праці. Одним із гасел зібрання було «Геть руки від мера та секретаря ради».

"Секретарі, голови багатьох районних рад, секретарі рад, наприклад, у Запоріжжі, Кривому Розі, Іллічівську є головами місцевих осередків Партії регіонів, - сказав у виступі Валерій Лесков. – Тому приклад про визнання незаконним рішення суду по секретарю нашої міської ради є прикладом вибіркового правосуддя. Адже й строк позовної давності по рішеннях міськради у шість місяців не дозволяв суду розглядати це рішення, якому вже більше півтора року. Суд також не звернув уваги на те, що на час розгляду питання я не очолював міської партійної організації. Обов’язки голови виконує Микола Альбінович Площинський.

Попри ігнорування сесії більшістю депутатів фракції Партії регіонів і депутатів, що залишили фракцію «Батьківщини» кілька місяців тому, у сесійній залі зареєструвалося 33 депутати з шістдесяти, і сесія о 10.00 розпочала роботу. Тим часом учасників зібрання і притисли до вхідних дверей учасники несанкціонованої (заявку про її проведення передали тільки о 10.38) акції Партії регіонів – не менш як двісті чоловік із прапорами на чолі з депутатами міськради Анатолієм Собком, Людмилою Бесєдою та Оксаною Кольгофер. Вони кричали у гучномовці «Ганьба!», «Янукович наш президент!», «Ядуха – наш губернатор!», «Геть міську раду!» тощо.

Сутички тривали понад годину. Прихильники місцевої ініціативи заблокували вхідні двері, аби не зірвалася робота сесії. У заявці регіоналів повідомлялося, що акція регіоналів спрямовувалася на підтримку голови Хмельницької обласної організації Партії регіонів Василя Ядухи і депутата Анатолія Собка.

Хмельницький. Сутички біля міської ради

Під час роботи сесії міська рада отримала рішення Вінницького апеляційного адміністративного суду про те, що рішення суду першої інстанції про незаконність рішення міської ради про обрання секретарем Валерія Лескова залишено в силі. З подання міського голови, до порядку денного внесено проект рішення про проведення таємного голосування щодо дострокового припинення Валерієм Лесковим повноважень. Таємне голосування показало, що 27 депутатів із 31, які голосували, висловилися проти дострокового припинення повноважень Валерія Лескова на посаді секретаря Хмельницької міської ради, троє – «за», один бюлетень визнали недійсним.

"Сьогодні я не маю права займати посаду секретаря міської ради і разом з тим я не звільнений з роботи, - прокоментував ситуацію Валерій Лесков. – Це може затягнутися надовго, поки міська рада не припинить моїх повноважень. Я не буду отримувати зарплату секретаря, згідно з рішенням суду. Я не хочу, щоб міському голові потім «пришили» корупцію, бо саме він підписуватиме фінансові документи.

 

 

Фото www.vsim.ua