Сьогодні, 9 жовтня, секретар ОВК у 97 окрузі Юрій Дідескул приймав уточнюючі списки кандидатур до дільничих виборчих комісій від невідомого молодика замість довіреної особи кандидатки Наталії Багмут – Людмили Бабенко.

Невідомий молодик не мав права подавати уточнюючі списки, а секретар ОВК – приймати їх від нього відповідно до ч. 4 ст. 28 ЗУ «Про вибори народних депутатів», «подання від кандидата у депутати вносить безпосередньо кандидат у депутати або його довірена особа». Постанова ЦВК № 1463 від 3 жовтня інформує, що довіреною особою кандидатки Наталії Багмут зареєстрована жінка - Людмила Бабенко. Натомість секретар ОВК Юрій Дідескул спокійно приймав подання кандидатур до дільничих виборчих комісій 8 жовтня та уточнення до списків 9 жовтня від невідомого чоловіка.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРИ фіксувала на відео цей процес, на що чоловік відреагував дуже бурхливо: заважав відеозйомці, погрожував і змусив стерти відео. Служба технічної підтримки Громадянської мережі ОПОРА відновила втрачені файли. Пропонуємо виборцям на стоп-кадрі роздивитися обличчя і габарити цієї людини (відео буде додано до заяви спостерігача ОПОРИ в міліцію).

nevidomyj

Кандидатка в депутати по 97 окрузі Наталія Багмут на запитання спостерігача ОПОРИ, хто є її довіреною особою, підтвердила інформацію з сайту ЦВК. «Бабенко Людмила Василівна», - лаконічно констатувала кандидатка.

Секретар ОВК Юрій Дідескул не зміг пояснити, що за чоловік був на ОВК замість довіреної особи Людмили Бабенко та на яких підставах його туди пустили. У коментарі Громадянській мережі ОПОРА він тричі намагався уникнути відповіді на пряме запитання, що за чоловік реєстував подання та уточнював списки.

 - Я зайшов – я навіть не зрозумів, що це за невідомий чоловік, - зазначив Юрій Дідескул, хоча вдруге за два дні з ним спілкувався.

Зазначимо, що Юрій Дідескул у 2010 році на місцевих виборах був членом київської обласної ТВК. Тоді був учасником конфлікту реєстрації ВО «Батьківщина» як суб’єкта виборчого процесу. Одразу після місцевих виборів Дідескула у складі комісії замінили (. Територіальна виборча комісія працює на постійній основі, у міжвиборчий період – теж). У 2012 році кандидувався як позапартійний на посаду мера Обухова, але потім знявся з реєстрації. На позачергових парламентських виборах - 2014  виконує функції секретаря ОВК за квотою «Партії регіонів».

Нагадаємо, невідомий молодик перешкоджав законній діяльності офіційного спостерігача ОПОРИ. Відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України, перешкоджання діяльності спостерігача, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.