Сьогодні вже третя доба як ОВК №182 (центр – Суворовський район м. Херсона) приймає протоколи дільничних виборчих комісій, оброблено більше 90% протоколів, але навіть при 100%, результати не будуть остаточними, бо один  з кандидатів вже на даному етапі оскаржує рішення окружної виборчої комісії по деяких дільницях.

Юрій Одарченко, кандидат від партії «Батьківщина», провів сьогодні прес-конференцію, на якій повідомив, що від його імені подана скарга до Центральної виборчої комісії, і готується скарга до суду з вимогою визнати результати голосування по двох спеціальних дільницях – № 000001 (розташована у Херсонському слідчому ізоляторі) та № 650782 (виправна колонія №90) недійсними і призначити повторний перерахунок голосів.

Він стверджує, що у СІЗО отримали бюлетені і проголосували по одномандатному виборчому округу виборці, які не мали на це права, бо у них інша виборча адреса, за місцем їхньої реєстрації, і вони мають право голосувати лише по загальнодержавному виборчому округу. Кількість цих виборців перевищує 5%, що дає підстави визнати вибори по мажоритарному округу на цій дільниці недійсними.

У колонії №90, на думку Юрія Одарченка, виборці голосували за документами, що посвідчують їхню особу – довідками, на яких не було фотографій, замість них були нечіткі ксерокопії, що унеможливлювало точно встановити особу. Також, стверджує кандидат, документація з цієї дільниці не була запакована належним чином, і там не вистачає пакета з бюлетенями.

На вимоги кандидата призначити повторний перерахунок голосів ОВК відповіла відмовою. Тепер оскарження направлене до комісії вищого рівня та до суду.

А тим часом, засідання ОВК №182 продовжується з великими складнощами. Спочатку о 12.00, коли члени комісії зібрались на сідання, не було голови ОВК Марії Левківської, її чекали і вже мали намір зламувати двері у присутності міліції і продовжувати засідання без неї. Але вона з’явилася, і робота поволі розпочалась, хоча і з великими складнощами – у приміщенні, де приймаються бюлетені, на підходах до нього, на першому поверсі будівлі знаходиться велика кількість людей спортивної статури, у камуфляжах. Міліція перевіряє їхні документи, і у всіх цих осіб є той чи інший документ, що надає їм право бути тут присутніми – посвідчення офіційного спостерігача або журналістське посвідчення, більшість з них представляє інтереси кандидата від партії «Блок Петра Порошенка» Олександра Співаковського. Проте, як свідчать спостерігачі ОПОРИ, наявність великої кількості подібних осіб складає враження певного тиску на ОВК, залякування, створює напругу.

Наразі засідання триває, наші спостерігачі продовжують слідкувати за розвитком подій.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.