Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. ОПОРА підписала «Декларацію глобальних принципів непартійного спостереження та моніторингу виборів громадськими організаціями», яка передбачає довгострокове спостереження і аналіз усіх етапів електорального циклу, а також більш широкого політичного контексту, який впливає на характер та якість виборів. Професійний моніторинг усіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. У 2013 році під час виборів народних депутатів України у 5 округах мережа ОПОРА реалізувала кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, до участі в якій було залучено 600 активістів, організувала паралельний підрахунок голосів та онлайн трансляцію з окружних виборчих комісій процесу прийому протоколів.

Оцінка дня голосування

15 грудня 2013 року в 5 одномандатних виборчих округах відбулися повторні вибори народних депутатів України. Спостерігачі ОПОРИ організовували якісний та кількісний аналіз перебігу дня голосування та паралельний підрахунок голосів на 3-х (223, 194, 132) округах. На решті двох проведено збір якісних даних для підготовки проміжного звіту в рамках моніторингу. Над спостереженням також працювало 16 мобільних груп. 

ОПОРА відзначає, що день голосування є лише етапом виборчої кампанії, на яку значний вплив мали порушення, зафіксовані спостерігачами до 15 грудня. Підсумковий звіт організації, який буде оприлюднено після оголошення офіційних результатів виборів, включатиме остаточні висновки.

15 грудня було зафіксовано численні порушення процедурного та організаційного характеру. На основі аналізу регулярних звітів, які надсилали спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, було зібрано репрезентативну статистику щодо різних типів порушень та зловживань. Найпоширенішою проблемою виявилася неврегульована законом присутність та опосередкований тиск сторонніх осіб на роботу виборчих комісій. У 94 виборчому окрузі такі епізоди мали місце на 34 % дільниць округу, в № 223 – на 16 %, № 197 – на 11 % і в окрузі 194 – на 10 % дільниць. Порушення таємниці голосування стало не менш поширеною проблемою дня голосування, яку неодноразово фіксували громадські спостерігачі. Зокрема подібні випадки було виявлено на 17 % дільниць округу № 94, 16 % дільниць округу № 223, 11 % дільниць округу № 197 і 10 % дільниць округу № 194. Прецеденти організованого підвозу виборців, видавання бюлетенів без пред’явлення паспортів і фотографування бюлетенів стали поширеними порушеннями дня голосування. Зокрема підвезення виборців мало місце на 8 % дільниць округу № 94, а фотографування бюлетенів зафіксовано на 10 % дільниць виборчого округу № 223.    

Виявлені недоліки виборчого процесу та зловживання його окремих суб’єктів потребують детального вивчення та компетентної реакції правоохоронних органів. У той же час проблеми в організації голосування та підрахунку голосів не мали безповоротних наслідків. Під час проведення голосування та підрахунку голосів дільничні виборчі комісії (далі – ДВК), здебільшого, забезпечили виконання законодавчих вимог та мінімально допустимих стандартів виборчого процесу. За оцінками спостерігачів ОПОРИ, помилки та зловживання, допущені членами ДВК не мали всеохоплюючого характеру. ОПОРА висловлює стурбованість з приводу проявленої окремими членами ДВК упередженості до офіційних спостерігачів від громадських організацій. Значне занепокоєння викликають випадки фізичного перешкоджання діяльності спостерігачів та журналістів, які були зафіксовані на повторних виборах 15 грудня 2013 року. В окремих випадках члени ДВК також допускали незаконну видачу бюлетенів для голосування, пасивно реагували на порушення законодавства та проявляли політичну упередженість.

День голосування та підрахунок голосів на дільницях відбувався в атмосфері тотальної недовіри між суб’єктами виборчого процесу та постійного нагнітання силового сценарію вирішення виборчих спорів.  Спостерігачі ОПОРИ повідомляли про спроби сторонніх осіб незаконно втручатися в діяльність виборчих комісій. Значне занепокоєння викликала інформація від спостерігачів щодо пересування між дільницями та перебування біля приміщень окружних виборчих комісій (далі – ОВК) груп невстановлених осіб, які не мали жодного правового статусу в рамках виборчого процесу. Пасивна реакція правоохоронних органів на цю інформацію лише посилювала напруженість у день голосування.

Спостерігачі ОПОРИ виявляли присутність біля приміщень деяких виборчих дільниць невідомих осіб, які ймовірно контролювали голосування громадян. Ці особи мали у своєму розпорядженні списки громадян неофіційного зразка, які голосують на конкретній дільниці, їх деталізовані контактні дані. Враховуючи масив достовірної інформації про підготовку до дня голосування схем підкупу виборців, ця активність може бути механізмом контролю за матеріально заохоченим виборцем. ОПОРА підкреслює, що правоохоронні органи України мали всі правові можливості виявити до дня голосування ініціаторів та виконавців підкупу виборців у 194 та 223 округах. Відсутність  рішучих дій правоохоронних органів у цьому напрямку фактично заохочувала та робила безкарною купівлю голосів виборців, що мало вплив на результати виборів в цілому.

Протягом передвиборчої кампанії ОПОРА системно відслідковувала процеси, пов’язані  з підготовкою до підкупу. Спостереження супроводжувалося безрезультативними зверненнями до правоохоронних органів із проханням провести об’єктивне розслідування фактів. Спостерігачі організації мають переконливі підстави вважати, що підкуп виборців міг суттєво вплинути на результати голосування в округах № 194 і 223. У той же час встановлення масштабу підкупу виборців потребує всебічного розслідування із дотриманням правових норм. Суб’єкти виборчого процесу та провідні політичні сили задекларували публічну готовність сприяти такому розслідуванню.

pidsumky

pidsumky

pidsumky

pidsumky

pout

Втручання сторонніх осіб у діяльність виборчих комісій

Для усіх суб’єктів виборчого процесу день голосування пройшов в атмосфері напруженості, зумовленої загрозою втручання у виборчий процес організованих груп сторонніх осіб і пасивною реакцією правоохоронних органів. У 223 виборчому окрузі спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано перебування біля виборчих дільниць № 801023, № 801024 груп молодих людей спортивної статури, які оголосили про свої наміри контролювати дотримання громадського порядку. Після прибуття правоохоронних органів ця група залишила територію поблизу двох виборчих дільниць.

Навколо 132 ОВК перебувало близько сотні осіб у незрозумілому статусі. Вони чергували біля комісії та пояснили спостерігачам ОПОРИ, що слідкують за проведенням чесних виборів. Така активність призвела до нагнітання конфліктної ситуації навколо виборів у вищезазначеному окрузі.

На дільницю в селі Куріпчине Первомайського району (округ № 132) намагались потрапити громадяни, яких організовано підвезли до приміщення для голосування автобусами (ВД № 480569). На дільницю їх не допустили члени комісії та спостерігачі. В розпорядженні ОПОРИ є номери та дані транспортних засобів. Народні депутати від ВО «Батьківщина» Михайло Апостол та Ігор Бриченко зупинили біля міста Первомайськ 15 мікроавтобусів з людьми, яких супроводжували депутати від ПР Юрій Гержов та Микола Жук. Відповідно до пояснень пасажирів, які зафільмовані журналістами Громадського Телебачення, мешканці Миколаєва їхали на екскурсію до Первомайська, а зі слів депутатів, вони повинні були проводити спостереження. Жодних посвідчень не було пред’явлено.

У 94 виборчому окрузі на виборчій дільниці № 320279 група з 15 невстановлених осіб намагалася фізично витіснити спостерігача з приміщення для голосування. Ці особи відмовилися пред’явити членам ДВК будь-які документи. Після втручання присутніх громадян агресивні особи покинули приміщення дільниці.

Перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів і журналістів

У 132 окрузі (центр м. Первомайськ) спостерігачам ОПОРИ довелось звернутися до правоохоронних органів, у зв’язку з погрозами на їхню адресу. На виборчій дільниці № 480568  (с. Мигія, Первомайський р-н.) спостерігач Сергій Федько зафіксував на відео видачу бюлетеня громадянину без паспорта. Голова комісії напав на активіста ОПОРИ та силою спробував відібрати відеокамеру. Спостерігачеві довелось поїхати до районного відділку міліції, щоб написати заяву, у супроводі мобільної групи. Близько 19 години громадському спостерігачеві ОПОРИ невстановлена особа, яка назвалась «директором приміщення», де розташовано виборчу дільницю (№ 480675, вул. Грушевського, 1, м. Первомайськ), висловила погрозу, мовляв, він «не доживе до 16 грудня». Інцидент стався через те, що Олексій запитав, чому невідомий громадянин, який не є ані членом комісії, ані правоохоронцем вирішує, кому заходити до приміщення. Спостерігач після погроз звернувся до правоохоронних органів з відповідною заявою.

У одномандатному виборчому окрузі № 94 зафіксовано непоодинокі випадки перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів та журналістів. Зокрема, члени ДВК  № 320288 (смт. Глеваха) прийняли рішення про видалення спостерігача ОПОРИ з приміщення для голосування. Незадовго до цього спостерігач зафіксував спробу одного з членів комісії винести 100 незаповнених бюлетенів за межі приміщення для голосування. Ця ж комісія приймала рішення про видалення журналіста газети «Самостійна Україна» з приміщення для голосування. Натомість на виборчій дільниці № 320287 невстановлені особи фізично перешкоджали активісту ОПОРИ спостерігати за видачею членами ДВК бюлетенів. 

Члени комісії № 320339 фізично намагалися перешкоджати представникові ОПОРИ здійснювати спостереження у приміщенні для голосування. Як зазначає спостерігач, окремі члени мали ознаки алкогольного сп’яніння. Фізичний тиск на спостерігачів здійснювався невідомими особами на  виборчій дільниці № 320279 в (с. Варовичі).

На спеціальній дільниці № 711092 (виборчий округ № 194) у КЗ «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» за адресою вул. 30 років Перемоги, 16/2, спостерігач ОПОРИ був позбавлений можливості відслідковувати хід голосування. Через відсутність у спостерігача санітарної книжки, йому заборонили супроводжувати членів ДВК під час здійснення процедури голосування виборцями у палатах лікарні. І це в ситуації, коли спостерігач придбав і мав при собі спеціальний стерильний пакет.

В окрузі № 194 секретар дільничної комісії № 711092 у КЗ «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» при реєстрації на дільниці неправомірно вимагала від журналіста видання «Точка ОПОРИ» надати для письмової фіксації усі паспортні дані (в тому числі місце прописки). Лише внаслідок втручання з боку ОВК журналіст зміг залишитися в приміщенні дільниці, на підставі пред’явлення належно оформленого журналістського посвідчення і редакційного доручення.

Порушення таємниці голосування. Фотографування бюлетеня

У день голосування спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА неодноразово фіксувалися випадки порушення таємниці голосування, що проявлялося у розголошенні змісту волевиявлення громадян, які взяли участь у виборах. Зокрема, виборці, використовуючи технічні засоби (телефон) або безпосередньо демонструючи заповнений бюлетень іншим особам, – у незаконний спосіб (пункт 2, стаття 7 Закону «Про вибори народних депутатів») дозволяли встановити зміст їх волевиявлення. Зокрема, на одній із виборчих дільниць у окрузі № 132 у Кривому Озері (№ 480389) спостерігачі ОПОРИ зафіксували фотографування бюлетеня у кабінці для голосування. Цікавим є той факт, що виборець, який зафіксував результат власного голосування, намагався відволікти увагу членів комісії та спостерігачів, скерувавши їх на вулицю, де, немов би, відбувались порушення.

Порушення заборони на агітацію в день голосування

Зафіксовано випадки порушення заборони встановленої пунктом 3 статті 70 Закону «Про вибори народних депутатів» щодо передвиборчої агітації в день голосування. Зокрема, у виборчому окрузі
№ 197 зафіксовано декілька випадків наявності візуальної передвиборчої агітації (плакатів) на зупинках, деревах, дошках. Біля виборчої дільниці № 710306 (округ 197) в с. Хутір Хмільна Канівського району на деревах виявлена агітація за кандидатів Патоку Анатолія Дмитровича та Тищенка Сергія Олександровича. У с. Пекарі (Канівський район) біля виборчої дільниці не було знято агітаційні матеріали кандидатів (в тому числі білборд). У місті Канів спостерігачі написали скаргу до ОВК через неприбраний агітаційний білборд Віктора Роєнка на вулиці Леніна. Через три години невідомі демонтували агітацію. Ще один білборд було помічено на вул. Франка. Відповідно до пункту 23 статті 75 Закону передвиборчі агітаційні матеріали повинні зніматися з 24 години останньої п'ятниці перед днем голосування відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

В окрузі № 94 спостерігачами ОПОРИ в день голосування були виявлені агітаційні матеріали кандидатів у народні депутати Руслана Бадаєва, Андрія Лозового, Дмитра Вороніна та Юрія Кармазіна. На виборчій дільниці № 321335 невстановлена особа закликала виборців голосувати за кандидата в народні депутати України Андрія Лозового. Членами ДВК складений акт про  відповідне порушення.

Видача бюлетенів без пред’явлення паспорта

Члени окремих ДВК в неправомірний спосіб надавали виборцям можливість проголосувати без пред’явлення документу, який підтверджує особу та громадянство виборця (відповідно до вимог частини 4-6, статті 2 Закону «Про вибори народних депутатів України»). Так, у виборчому окрузі № 194 на дільниці № 911094, що на вул. Кавказькій, 229, спостерігачами зафіксовано факт видачі членами дільничної комісії бюлетеня виборцю без пред’явлення ним паспорту. Голова ДВК підтвердила порушення і вказала не необхідність скласти відповідний акт.

На виборчих дільницях (№ 710193, 710191, 710188) 197-го округу члени комісії вдавалися до спроб  видачі бюлетенів без пред’явлення паспортів, мотивуючи це тим, що на дільницях «всі один одного знають». Лише реагуючи на зауваження спостерігачів ОПОРИ члени комісії почали дотримуватися законної процедури. Подібні порушення зафіксовано на 4 % дільниць виборчого округу № 197 і на 1 % дільниць округу № 194.

У 94 окрузі на виборчій дільниці № 320287 спостерігач зафіксував спробу членів комісії видати бюлетені для голосування особам, які відсутні в списках виборців. Після початку відеофіксації порушення спостерігач  зіштовхнувся із незаконною протидією особи, яка відмовилася представитися. На виборчій дільниці № 320281 громадянин намагався отримати бюлетень на підставі водійського посвідчення та ідентифікаційного коду. На виборчій дільниці № 320288 спостерігачем ОПОРИ було зафіксовано спробу групи осіб, не включених до списку виборців, отримати бюлетені для голосування. За присутності спостерігачів члени ДВК відмовили цим особам у незаконній спробі взяти участь у виборах.

Спроби винесення бюлетенів за межі виборчої дільниці

На виборчій дільниці № 321275 (округ № 94) зафіксовано спробу виборця винести бюлетень за межі приміщення для голосування. Працівники міліції та члени комісії затримали громадянина, після чого він вкинув бюлетень у скриньку для голосування.

На окремих дільницях фіксувалися спроби незаконної передачі виборчих бюлетенів іншій особі. Спостерігачі ОПОРИ повідомили, що на ДВК № 710979 (округ № 194), що у школі № 12, молодий чоловік намагався винести виборчий бюлетень за межі приміщення. Проте члени дільничної виборчої комісії його зупинили та змусили використати бюлетень у законний спосіб – проголосувати в приміщені виборчої дільниці. Зауважимо, що згідно з частинами 4 і 5 статті 158 Кримінального кодексу України за подібні дії передбачено кримінальну відповідальність.

Підвіз виборців

У с. Велика Вільшанка Васильківського району Київської області сільська рада організувала підвіз виборців до виборчої дільниці № 320281 (округ № 94). Також організований підвіз виборців зафіксовано на виборчій дільниці № 320336. На ВД № 320280 використовували з тією ж метою автотранспорт із символікою Партії регіонів.

Незаконне внесення змін до списку виборців

ДВК № 801025 (виборчий округ № 223) вносила 15 грудня зміни до уточненого списку виборців. Комісія вирішила виключити 3-х осіб зі списку через те, що вони були зареєстровані поза межами дільниці. У відповідності до ч.2 ст.42 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: У день голосування зміни до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Спроби підкупу виборців

Громадські спостерігачі виявили спроби перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, поєднані з підкупом обманом та примушуванням. Так, у Черкасах (округ № 194) біля дільниці № 710976, що у Палаці культури «Дружба народів» було помічено авто «Фольксваген» (номер СА 0894АС), в якому знаходилася жінка, що мала з собою сприски виборців (громадян) і фіксувала в них осіб, які постійно підходили до машини. За цим фактом працівниками правоохоронних органів було складено протокол.

На дільниці № 710177 (округ № 197) в с. Богуславець Золононіського району помічено спостерігачів від громадської організації «Континент», які мали при собі списки осіб, що проголосували і відмічали в них імена людей. Мотивів та цілей своєї поведінки вони пояснити не змогли.

pidsumky

pidsumky

pidsumky

pidsumky

pidsumky

47-194-opora-results

45-197-opora-results-with-moe

46-94-opora-results-with-moe

48-223-opora-results

2111-39-132-opora-vs-cvk