Окупація Криму та військовий конфлікт на Сході України змусив майже 1,5 млн осіб переїхати в інші регіони країни. У той же право голосу внутрішньо переміщених громадян України (ВПО) на місцевих виборах було проігноровано українським Парламентом. Група громадських організацій та народних депутатів ініціювала і розробила законопроект #2501а-1, який гарантує виборчі право для внутрішньо переміщених осіб та забезпечує механізм їхнього голосування на місцевих виборах  у територіальних громадах за фактичним місцем проживання.

 

Хоча рівність прав і свобод усіх громадян гарантується Конституцією України, а у випадку із внутрішньо переміщеними особами - визначається також міжнародними стандартами (Керівні принципи ООН з питань переміщення громадян у межах країни, рекомендаціями Комітету Міністрів Ради Європи,  Рекомендації ПАРЄ), право голосу внутрішньо переміщених громадян України на місцевих виборах не було враховано Верховною Радою.  

Група громадських організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Донецької обласної організації «Комітет виборців України», ВБФ «Право на захист», Інституту суспільно-економічних досліджень, ВостокSOS та КримSOS та народні депутати С. Тарута, Н. Веселова, Г. Гопко, О. Рябчин, Є. Фірсов, А. Шкрум, В. Пташник, О. Єднак та О. Юринець ініціювали і розробилизаконопроект #2501а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб».

0 OPORA vyborchi prava VPO 01

Законопроект передбачає:

Для внутрішньо переміщених осіб із Автономної Республіки Крим, м.Севастополь, Донецької і Луганської областей, які планують довгострокове проживання у нових територіальних громадах

• Можливість за особистою заявою змінити виборчу адресу і постійно голосувати на загальнонаціональних та місцевих виборах за місцем фактичного проживання;

• Можливість реалізувати виборчі права, формально зберігаючи в паспорті зареєстроване місце проживання (для уникнення додаткових формальних та безпекових перешкод у разі перетину лінії розмежування для відвідування хворих родичів на окупованих територіях,  місць поховань батьків тощо);

• Неможливість протягом 365 днів з дня зміни виборчої адреси повторно її змінити, у тому числі повернути виборчу адресу, яка зараз відноситься до тимчасово окупованих територій.

Разом з тим для внутрішньо переміщених осіб, які планують повернення на попереднє місце проживання, передбачається:

• Можливість збереження виборчої адреси, яка зараз відноситься до тимчасово окупованих територій;

• Можливість голосувати на загальнонаціональних виборах шляхом тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси;

• Потенційна можливість взяти участь у виборах, передбачених мирним врегулюванням в окремих районах Донеччини та Луганщини.

Такий підхід врегулювання виборчих прав цієї категорії виборців базується на міжнародних стандартах щодо забезпечення вільного та усвідомленого вибору внутрішньо переміщеними особами  з декількох альтернативних варіантів: 1)повернення в місця колишнього проживання; 2) всебічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання; 3) створення умов для подальшого переміщення в межах безпечної частини країни.

У законопроекті визначаються процедури перевірки дійсності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи під час зміни виборчої адреси.

Проект закону #2501а-1 передбачає спрощення для внутрішньо переміщених осіб порядку зміни виборчої адреси, базуючись на заявному, а не автоматичному принципі. При цьому, мова йде про можливість постійно голосувати за місцем фактичного проживання. У той же час, внутрішньо переміщені, які не скористаються можливістю змінити виборчу адресу, зберігатимуть можливість голосувати на президентських  та парламентських виборах  за існуючою вже зараз процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

0 OPORA vyborchi prava VPO 02

У Верховній Раді України зареєстровано два інших законопроекти, які теж стосуються виборчих прав внутрішньо переміщених осіб. У законопроекті №2501а (народні депутати В. Бондар, В. Хомутиннік) пропонується застосувати на місцевих виборах «одноразовий» механізм тимчасової зміни місця голосування  без зміни виборчої адреси. Факт тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси стосуватиметься лише дня голосування на одних виборах та не стосуватиметься  наступних виборів, що не відповідає специфіці місцевих виборів та загальним вимогам щодо проживання на території територіальної громади.

У іншому законопроекті №2501а-2 (народний депутат Ю. Льовочкіна) пропонується використати автоматичний принцип набуття внутрішньо переміщеною особою нової виборчої адреси шляхом  подання територіальним підрозділом Державної міграційної служби до органів ведення Реєстру виборців відомостей про реєстрацію місця проживання (перебування) внутрішньо переміщеної особи. При цьому, в законопроекті наявні положення, які не відповідають реаліям функціонування системи обліку внутрішньо переміщених осіб, а тому їх буде неможливо коректно застосувати  під час виборів.

0 OPORA vyborchi prava VPO 03

Довідково: Ініціатори законопроекту #2501а-1 від 21.08.2015 – Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація «Комітет виборців України», ВБФ «Право на захист», Інститут суспільно-економічних досліджень, ВостокSOS, КримSOS, народні депутати Сергій Тарута, Наталія Веселова, Ганна Гопко, Олексій Рябчин, Єгор Фірсов, Альона Шкрум, Вікторія Пташник, Остап Єднак та Оксана Юринець.