Кандидати у народні депутати не перестають використовувати як засіб агітації різні благодійні акції, які трактуються законодавством як непрямий підкуп виборців. І це попри те, що Верховна Рада ухвалила Закон України № 1703-VII «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян», який підсилює кримінальну відповідальність за правопорушення під час виборів.

Показовим є те, що кандидати не соромлячись, знімаються у сюжетах для новин, де хваляться своїми «добрими справами».

Так в Інтернет-мережі з’явились відеоролики кандидатів в народні депутати Ганни Горкун, про те, як вона дарує школі дошки.

Ці дії кандидатів підпадають під заборону, що прописана у Законі «Про вибори народних депутатів» (ч. 14 ст. 74 Закону). А сама по собі трансляція цих сюжетів на телевізійних каналах є порушенням ч.13 ст. 72. Закону, яка вимагає маркування телевізійних сюжетів як «політична реклама» або «агітація», якщо в них висвітлюється діяльність кандидата у народні депутати.

Наразі кримінальна відповідальність за подібні правопорушення підвищується згідно з новоприйнятими змінами до Кримінального Кодексу, цитуємо:

«Стаття 160. Підкуп виборця, учасника референдуму

4. Дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Примітка. У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав".

За даними радника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, станом на 21 жовтня 2014 року вже розпочато 71 кримінальну справу, пов'язану з підкупом виборців.

Нагадаємо, Ганна Горкун, на виборах зареєстрована шляхом самовисування по виборчому округу № 184 (центр - м. Нова Каховка), як йдеться в офіційній біографії, є заступником директора ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія», безпартійна. Кандидат вперше бере участь у виборах до Верховної Ради, є новими обличчями у місцевій політиці.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.