У ніч з 21 на 22 жовтня невідомими особи було зіпсувано декілька кубів з агітаційними банерами кандидата у народні депутати по ВО №62, висуванця від партії «Сила людей» Дмитра Кропачова, а ще сім зникло.

За інформацією штабу кандидату через брак коштів, які витрачались на щоденне транспортування матеріалів та складання агітаційних кубів, за ініціативи команди кандидата агітаційні куби залишили на ніч на вулицях  міста. На ранок, до кандидата надійшли повідомленння про пошкодження та зникнення кубів.

ahitatsiini kuby

За фактом пошкодження матеріалів кандидат звернувся до міліції.

Кандидат Дмитро Кропачов у коментарі ОПОРІ зазначає: «Куби не могли викликати агресивного поводження з боку випадкових перехожих, так як їх розташування нікому не заважало. Такі методи політичної боротьби, як псування та нищення інформаційно-агітаційних площин – доказ того, що опоненти відчувають невпевненість у своїх силах. Такі акти вандалізму можна розцінювати тільки як намагання опонентів по округу завадити йому проводити ефективну інформаційну кампанію».

Відповідно до ч.2 ст. 167 Кримінального кодексу України: «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням  волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.