Кандидат у народні депутати України Ігор Єремеєв вручав подарунки і грошову допомогу виборцям під час агітаційної зустрічі в селі Покащів. Відповідно до чинного законодавства, такі дії є порушенням законодаства.

Ігор Єремеєв балотується по одномандатному виборчому округу № 23 (смт Маневичі). Він є діючим народним депутатом, оскільки перемагав по цьому окрузі у 2012 році.

У четвер, 2 жовтня, Ігор Єремеєв проводив агітаційну зустріч в Будинку культури села Покащів Ківерцівського району.

Volyn Eremeev Volyn Eremeev 2

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відзняли на відео факт непрямого підкупу виборців. Під час зустрічі із кандидатом його помічники вручили кільком виборцям конверти із грошима. Ще частина виборців отримали грошові сертифікати від Волинського обласного благодійного фонду «Волинська родина». На кожному сертифікаті було зазначено «за підримки Ігоря Єремеєва». Сертифікати були на різні суми грошей.

До слова, Ігор Єремеєв є засновником цього благодійного фонду.

«Коли ми були минулого разу на зустрічі в селі Покащів, до нас зверталися з вашого садочка на встановлення 14 вікон. Ми сьогодні, благодійний фонд «Волинська родина»,  привезли вам сертифікат на 20 тисяч гривень на встановлення вікон. Приїдуть на наступному тижні заміряють і ми вам 14 вікон поставимо», - сказав Ігор Єремеєв.

За його словами, до фонду звертались також зі школи села Покащів, щоб їм зробили свердловину для проведення води.

«10 тисяч вистачить? Ну от. Все зробите. Ми сьогодні даємо вам сертифікат на 10 тисяч гривень» - промовив Ігор Єремеєв.

Також Ігор Єремеєв вручив сертифікат на 3 тисячі гривень покащівському поштовому відділенню. За ці гроші планують  вставити нові вхідні двері.

Volyn Eremeev 1 Volyn Eremeev dveri

Окрім того, Ігор Єремеєв попросив передати по ковдрі двом сім’ям, де народилися хлопчик та дівчинка. Батьків дітей не було в залі. Також він передав матеріальну допомогу на лікування жінці з села Покащів.

Для школи села Одеради Ківерцівського району, представники якої теж були присутні на зустрічі, нардеп подарував ксерокс і факс.

Volyn Eremeev 4

«Згідно ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», проведення агітації у поєднанні з наданням виборцям чи установам коштів або безоплатно товарів чи інших матеріальних цінностей забороняється. Такі дії кандидатів трактуються як непрямий підкуп виборців і можуть каратися згідно норм Кримінального кодексу України. Тому займатись благодійною та спонсорською діяльністю під час виборів кандидатам в депутати забороняється,» - прокоментував ситуацію Михайло Шелеп, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережазалучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.