Кількаметровий банер з символікою та лозунгом Народного фронту, який був розміщений під час спортивних змагань в Чернівцях 28 вересня, кандидати в народні депутати від цієї партії не вважають агітаційним. Зокрема, кандидат в 204 окрузі (місто Новодністровськ, Заставнівський, Кельменецький, Сокирянський, Хотинський райони) та водночас міністр інфраструктури Максим Бурбак не вбачає в цьому будь-яких порушень виборчого законодавства. 

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, переможців Чемпіонату України з автокросу та змагань на «багі» на Кубок міста Чернівці 28 вересня нагороджували на фоні величезного банеру політичної партії Народний фронт (що чітко видно на відео). На банері містилась назва партії та надпис “Сильна команда для складних часів”.

NF agit porush2 chernivci  NF agit porush chernivci

Розміщення такого банеру з символікою та лозунгом партії, яка є суб'єктом виборчого процесу, можна вважати однією з форм передвиборчої агітації, а саме: розміщення друкованих агітаційних матеріалів. Банер не містив вихідних даних, як того вимагає закон. Саме ж нагородження відбувалось за присутності численних глядачів та фіксувалося журналістами, телекамерами місцевих ЗМІ, які були присутні на заході.

Згідно ч. 7, ст. 69 закону «Про вибори народних депутатів України»

Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Наступного дня проходила прес-конференція кандидатів-мажоритарників від Народного фронту в Чернівецькій області. Кандидат в 204 виборчому окрузі та міністр інфраструктури Максим Бурбак, відповідаючи на запитання спостерігача ОПОРИ, заперечив агітаційність банеру: «Це не була передвиборча кампанія…»

Також кандидат в народні депутати в 201 окрузі від Народного фронту Микола Федорук у відповідь на те, яке відношення партія має до заходу, вказав: “Допомагаємо”.

Зауважимо, якщо змагання проводилися за підтримки Народного фронту, то згідно ч. 8 ст. 68 закону “Про вибори народних депутатів України”, повинні фінансуватися з виборчого фонду партії:

... Підтримка партією, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, від свого імені проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацій фільмів, телепередач чи інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, може здійснюватися лише у разі фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідної партії.

Працівники, які після завершення змагань знімали банер, на запитання спостерігача ОПОРИ, підтвердили свою приналежність до Народного фронту, однак заперечили факт «підтримки» партією цих змагань.

Нагадаємо, що 4-5 жовтня на тій же трасі Міжнародного спортивного центру «Суперкрос» у рамках святкування Дня міста Чернівці заплановані змагання етапу чемпіонату України з мотокросу. ОПОРА слідкуватиме за тим, чи не буде використано захід для проведення передвиборчої агітації з порушенням законодавства.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51.

Детальніше:
 
Надія (ВІРНА) Бабинська,
тел.: +380502104847,
virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан,
тел.: +380636286772,
g.sorochan(at)opora.org.ua
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.