Довготермінові спостерігачі громадської мережі ОПОРА протягом останніх двох тижнів спостерігають активність політичних партій в білбордовій агітаційній кампанії. На цих рекламних площинах учасники виборчого процесу, ще не розміщують свої передвиборчі гасла, але прозоро натякають громадянам за кого треба віддати свій голос. Як правило такі борди розміщені без вихідних даних.

Чи є законною така агітація ми попросили дати коментар юриста та експерта з виборчого законодавства Віктора Козелка:

“Не зареєстровані кандидати і партії не можуть проводити передвиборчу агітацію. Проводити агітацію можна на наступний день після реєстрації кандидата чи партії. Вся агітпродукція, в т.ч. зовнішня реклама повинна бути проплачена з виборчого фонду кандидати чи партії. Виборчий фонд кандидата/партії створюється  після реєстрації кандидата/партії, оскільки підставою для його відкриття є відповідна постанова ЦВК. Також агітпродукція повинна містити вихідні дані (хто замовник, хто друкував, тираж, хто відповідальний за друк). Якщо така агітації ведеться до реєстрації, то однозначно вона з порушенням, оскільки можна вести агітацію тільки з наступного дня після реєстрації кандидата/партії (ч. 1 с. 70 ЗУ "Про вибори народних депутатів України") і кандидат/партія повинні фінансувати матеріали своєї передвиборчої агітації з відповідного виборчого фонду (ст. 68 ЗУ "Про вибори народних депутатів України")”.

Майже всі політичні сили зловживають такою рекламою, що є порушенням закону і веде за собою адміністративне стягнення.

Фото зроблені довготерміновими спостерігачами громадської мереж ОПОПРА в тернопільській області.

2014-09-29 13.08.51 Ternopil porush

Ternopil porush 2  Ternopil porush 3

 

За коментарями звертайтеся:
Ергешова Рустамакоординатора Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380989928330
Юрій Смикпрес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380977808830
  
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.