Кандидати у народні депутати України, які прагнуть потрапити до Верховної Ради за округами Сумської області, неодноразово заявляють про підтримку антитерористичної операції або й самі є військовими.

Ректор Сумського національного аграрного університету та кандидат-самовисуванець по округу № 158 (центр – місто Білопілля) Володимир Ладика 25 вересня провів прес-конференцію за участі військовослужбовців. Під час заходу розповів про свою ініціативу надання пільг бійцям АТО при вступі до вищих навчальних закладів. Кандидат пропонує позаконкурсні місця та подовжений строк подачі документів, а також переведення на місця державного замовлення учасників бойових дій, які вже навчаються. Для цього Володимир Ладика підготував зміни до законів України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про вищу освіту».

Інший кандидат в народні депутати по округу № 158 самовисуванець Євген Скоробагатський є сержантом 15 батальйону територіальної оборони. 23 вересня в інтерв’ю телеканалу 24 заявив, що на сьогодні є підприємства, які готові взятись за ремонт військової техніки (зокрема БРДМ), в тому числі і підприємство ТОВ "СКС Консалд", співвласником якого він є.

На окрузі № 157 (центр – місто Суми) також балотується кандидат-самовисуванець, якому не байдужа військова тематика. Юрій Свідлов з 2005 року є начальником Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г. Харитоненка, кандидат військових наук, має державні нагороди.

Юрія Свідлова в 2007 році відсторонювали від виконання обов'язків через «бездіяльність військової влади» та «Перевищення військовою посадовою особою влади чи посадових повноважень». Причиною стала бійка двох курсантів на території навчального закладу, яку керівник намагався приховати.

Політична кар’єра кандидата почалася в 2006 році, коли він став депутатом Сумської міської ради від "Нашої України". На виборах до обласної ради у 2010 році йшов у першій п'ятірці партії «Справедливість». Наразі є безпартійним.

За коментарями звертайтеся:
Олександр Хоруженко,
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
+380509120278
 
Ірина Стегній,
прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.