Фіктивні опитування без будь-яких параметрів і значна підтримка громадянами партії «Затсуп».

На сайті gorod.dp.ua був оприлюднений матеріал під назвою «ЗАСТУП» Ульянченко оказался крепче вил Ляшко". В матеріалі стверджується, що партія "Заступ" відбирає голоси в партій "Батьківщина" і "Радикальна партія Ляшка" та вже має 1,5 % підтримки українців. Такі дані оприлюднила директор студії комунікацій PolitLab Світлана Кушнір.

У тексті, відсутні повні результати соцдослідження. У матеріалі не вказується кількість опитаних, час проведення опитування, метод вибірки, похибка, що є обов'язковими параметрами для будь-якого соцдослідження. Студія комунікацій PolitLab не має свого сайту і не відома на ринку соцдосліджень. А сама С. Кушнір веде блоґ на сайті організації "Українській вибір" пов'язаної з Віктором Медведчуком. Блоґ наповнений текстами з пропагандою "Українського вибору". Станом на 11:00 23 вересня сайт не працює. Рекламні матеріали на сайті gorod.dp.ua розміщуються без можливості залишати коментарі, як і у випадку зі згаданою новиною. За цими ознаками можна стверджувати про замовність матеріалу і фіктивність опитування.

Матеріали подібного змісту також розміщені на сайті самої партії "Заступ", а також в інших регіональних та загальноукраїнських інтернет-ЗМІ (gazeta.lviv.ua gazeta.ua). На жодному зі згаданих сайтів не вказано, що тексти розміщені на комерційній основі.

Dnipr Zastup

За коментарями звертайтеся:
Анна Дзюра
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380969204820
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.