Громадянська мережа ОПОРА розпочала реєстрацію офіційних спостерігачів в ОВК Харкова та області. Як виявилося, що у деяких окружкомах відсутні журнали реєстрації та бланки посвідчень. У результаті — спостерігачі не забезпечуються посвідченнями у відведений законом для цієї процедури термін.

15 вересня не мала журнал реєстрації ОВК 175 ВО. Так як секретар не була на робочому місці, пакет документів для реєстрації офіційних спостерігачів прийняла заступник голови комісії Ірина Островерх. Замість вхідного номеру на поданні вона поставила помітку наступного змісту “Прийняла заступник голови ОВК Островерх Ірина Іллівна. 15.09.2014” та свій підпис. За її словами, окружна комісія поки що не здатна провести засідання стосовно реєстрації офіційних спостерігачів, адже ОВК не забезпечена елементарним - телефонним зв'язком, комп'ютерами та доступом до мережі інтернет. Але Ірина Островерх наголосила, що ситуація повинна покращитися після засідання РДА 16 вересня, на якому вирішували питання про технічне обладнання та інформаційні стенди для окружкома. Як тільки це відбудеться, додала заступник голови ОВК, одразу проведуть засідання з приводу реєстрації офіційних спостерігачів від Мережі ОПОРА. Також Ірина Іллівна акцентувала увагу на тому, що дата видачі посвідчень навіть після проведення засідання невідома, бо окружна комісія не забезпечена відповідними бланками.

В окружкомах 174, 178, 180, 181 виборчих округів проблему відсутності журналу реєстрації вирішили за допомогою звичайного зошита. Але за словами керівників комісій відкритим залишається питання стосовно посвідчень, бланки яких досі не отримано. Так заступник голови ОВК 174 ВО Олександр Чижов припустив, що дана ситуація склалася, бо ЦВК не прийняла кошторис, тому посвідчення, як варіант, можуть бути надрукованими не на бланку, але за встановленою формою.

В 170 ВО окружна комісія зареєструвала подання Мережі ОПОРА на окремому листі паперу.

Через відсутність бланків не можуть назвати дату видачі посвідчень і ОВК 168, 169, 171, 172, 176, 177, 179. При цьому, журнали реєстрації вони мають.

Судячи з того, як розвиваються події, офіційні спостерігачі Мережі ОПОРА не матимуть посвідчень у відведений Законом “Про вибори народних депутатів” термін.

Нагадаємо, що відповідно до статті 78 (частина 8) окружна виборча комісія зобов'язана видати посвідчення офіційним спостерігачам не пізніше наступного дня після внесення подання.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.