15 та 16 квітня відбулися перші засідання окружних комісій в Харківській області. Це засідання проігнорували усі представники кандидатів у Президенти  Юрія Бойка, Олега Царьова, Володимира Саранова.

Від Олега Царьова та Юрія Бойка до складу ОВК були подані кандидатури в усі 14 округів. А Володимира Саранова в комісіях представили 11 членів. Усі вони так і не з'явилися на першому засіданні.

Серед тих, хто пропустив перше засідання, були члени комісій і за поданням Наталії Королевської та Сергія Тігіпка (по 7 представників), Василя Цушка та Дмитра Яроша (по 6 представників), Ольги Богомолець (5 представників), Рената Кузьміна (3 представники). Варто відмітити, що останній претендент на посаду Президента на відміну від своїх конкурентів, які максимально заповнили склади комісій своїми представниками, подав кандидатури лише до 4 з 14 ОВК Харківщини.

У керівному складі також не обійшлося без прогульників. Серед голів окружних комісій були відсутні 4 осіб: 2 за поданням Володимира Саранова і по одному від Юрія Бойка та Олега Царьова. При цьому три голови ОВК не були присутніми на першому засіданні через те, що проживають поза межами Харківської області. Валерій Левицький (177 ОВК) та Микита Усик (180 ОВК) мешкають в Києві, а Олена Кривошея (179 ОВК) — у Дніпропетровській області. Голова ОВК № 182 Марина Сенкальська не відповідала на дзвінки.

Серед заступників голів комісій не з'явилися 2 людини — всі кандидатури Олега Царьова та проживають у Дніпродзержинську, Дніпропетровської області. Це Віктор Неклеса (170 ОВК) та Олена Ільченко (175 ОВК).

Також серед відсутніх секретарів урізноманітнився як перелік кандидатів, які їх представили до складу комісії, так і причини їхньої неявки на перше засідання. В 178 ОВК Олена Коршун (подання Василя Цушка) не з'явилася, адже проживає в Києві. Мешканкою іншої — Херсонської області — є секретар 183 ОВК Надія Власенко (подання Рената Кузьміна). Тимур Шабетя (181 ОВК, подання Дмитра Яроша) попередив інших членів комісій про свою неможливість бути присутнім на засіданні, так як наразі він перебуває на військовій службі. Єдиний секретар, з яким не змогли зв'язатися через недійсний номер телефону, стала Наталія Шпук (180 ОВК, подання Юрія Бойка).

Як прогнозує голова ОВК № 178 Микола Ноженко, найближчим часом значна кількість тих, хто не з'явився не перше засідання окружних комісій, буде замінена.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.