У Білій Церкві (центр 91 округу) голова ОВК Тетяна Рубан (квота від кандидата Наталії Королевської) саботує вибори — через її відсутність виборча комісія не може повноцінно функціонувати.

Як повідомив довготерміновий спостерігач ОПОРИ, сьогодні, 18 квітня, відбулося друге засідання окружної виборчої комісії. Нарешті ОВК набуло повноважень, аби стати юридичною особою, адже для цього потрібно, аби 2/3 членів прийняли присягу. Попереднього разу присягнули 11 осіб з 19-и, сьогодні — ще четверо. Голова комісії так і не з'явилась.

Ситуація ускладнюється ще й тому, що заступник голови Анастасія Двухбабна (від Вадима Рабіновича) теж не з'являється, а секретар не має достатніх повноважень для того, аби самотужки забезпечувати функціонування ОВК. Посаду секретаря займає колишній регіонал Костянтин Бугайчук (вийшов з “Партії регіонів” внаслідок розстрілу людей на майдані). Він спробував сам зареєструвати ОВК як юрособу, але цим так само порушив законодавство, бо не мав права цього робити. Так, через безвідповідальність тих членів комісії, що займають керівні посади, під ризиком опинився цілий округ. Адже останній термін для реєстрації ОВК як юридичної особи, а отже — повноцінної організації виборів, - збігає 18 квітня.

Засідання відбулося о 14:00, хоча попередньо планувалося на десяту ранку. Основна тема засідання — реєстрація. Якщо нема самого голови, то потрібні хоча б його дані, зокрема — ідентифікаційний код. Без цього людину узагалі не мали б реєструвати в ЦВК та залучати до жеребкування. Але всупереч законодавству та здоровому глузду, головою ОВК призначили кандидата, про якого невідомо нічого: ні номера телефону, ні ідентифікаційного коду, необхідного для дотримання процедури.  У присутності довготермінового спостерігача ОПОРИ члени комісії обривали телефони ЦВК, адже ситуація ставала безвихідною. Під кінець засідання стало відомо, що голову замінять і всі необхідні дані іншої людини нададуть окружній виборчій комісії ще сьогодні. Якщо не встигнуть, то Центральна виборча комісія порушуватиме законодавство і реєструватиме ОВК завтра, 19 квітня.

Нагадаємо, окружна виборча комісія вважається утвореною, коли список членів зареєстрували в ЦВК. Легітимним засідання є за умови присутності  більше ніж половини членів комісії. Але реєструватися як юрособа ОВК може лише за умови, якщо присягу прийняли 2/3 членів комісії (ч. 4 ст. 28 ЗУ “Про вибори Президента України”). Відсутність реєстрації унеможливлює проведення виборів.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.