пустий протоколСпостерігач ОПОРИ зафіксував факти грубого порушення виборчого законодавства, які стали підставою для перерахунку голосів по одній із дільниць 155 округу (центр округу – Дубровиця)

В ніч з 28 на 29 жовтня у приміщенні окружної виборчої комісії 155 виборчого округу члени ДВК масово переписували протоколи про результати голосування. На зауваження спостерігача ОПОРИ щодо протиправності таких дій, члени комісії не реагували. Голова комісії, якому теж вказали на порушення, не відреагував на цей факт належним чином. Він попросив спостерігачів не втручатися в процес, пославшись на необхідність оперативно приймати документи.

Зафіксовані на фото та відео факти порушення виборчого законодавства вказують на те, що у 155 виборчому окрузі відбувалися масові фальсифікації. Так, спостерігачами було встановлено, що на ОВК члени комісії привозили пораховані пакети з бюлетенями за мажоритарних кандидатів, які не містили інформації про їх кількість. Крім цього, члени ДВК мали з собою печатку дільниці та незаповнені, однак, вже підписані всіма членами комісії та спостерігачами протоколи. В приміщенні окружної комісії вони робили на пакетах відмітку про кількість бюлетенів і одразу ж переписували протоколи. Таким чином, члени ДВК могли суттєво спотворити результати волевиявлення громадян.

Варто зазначити, що після того, як спостерігач зафіксував на фото незаповнені протоколи однієї з дільниць, голова ОВК скликав засідання щодо перерахунку голосів по цій ДВК. Однак, таке рішення було прийняте лише по одній із дільниць, де у пусті протоколи ще не встигли внести нові дані. По решті дільниць, де було виявлено аналогічне порушення, члени ОВК відмовилися здійснювати перерахунок голосів.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408