Дільнична виборча комісія № 510057, яка розташована в с. Мирнопілля Арцизького району, бідує

13 жовтня в процесі встановлення готовності дільничних виборчих комісій до голосування, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА відвідав дільничну виборчу комісію № 510057, розташовану в с. Мирнопілля Арцизького району.

За офіційними даними, комісія розташована в будівлі сільського Будинку культури по вул. Радянська, 154, в якому розташована і сільська рада. Прибувши до вказаного будинку спостерігач помітив над вхідними дверима табличку з реквізитами ДВК № 510057, а значить саме тут працюють люди, які організовують вибори на території села. Однак розчарування прийшло відразу ж після того, як потрапити на виборчу дільницю не вдалося - вона просто була закрита.

Спостерігач спробував з'ясувати у жителів села де знаходяться члени комісії або її керівний склад, але ніхто не міг нічого підказати. Натомість заступник голови окружної комісії № 142 Георгій Дерменжі пояснив, що голова комісії та її секретар відмовилися від виконання своїх обов'язків, а заміни відбулися тільки вчора. Втім, спостерігачеві запропонували почекати біля приміщення ДВК, мовляв, скоро підійде новопризначений секретар. Незабаром секретар комісії Ганна Чернецька дійсно прибула, а після і сам сільський голова Іван Леонтьєв (у якого, до речі, в службовому кабінеті зберігається агітаційний намет Партії регіонів).

Представник місцевої влади пояснив, що окрім приміщення для голосування комісії виділено все необхідне для роботи і показав танцювальний зал, в якому нібито працювала комісія. Однак у тому приміщенні окрім повітря більше нічого і не було. Поки спостерігач перебував у будівлі ДК, сільський голова разом з іншими жителями почали вносити у виділене приміщення столи та стільці. Поки «влаштовувалось» робоче місце комісії прибула заступник голови комісії Ганна Дентьєва, яка принесла з собою попередні списки та іменні запрошення. Під час розмови стало зрозуміло, що виборчу документацію вона зберігає у себе вдома і на роботі (завуч Мірнопольненской школи), оскільки органи місцевого самоврядування не забезпечили комісію сейфом. З'ясувалося також, що крім прийняття присяги ніяких рішень комісія більше не приймала, зі списками виборців не працювала і іменні запрошення не розносила (згідно з Законом повинні бути рознесені до 24 години 12.10.2012 року).

Спільними зусиллями вдалося в той день зібрати членів комісії (складність була в тому, що в комісії відсутня навіть постанова окружної комісії № 142 про формування комісії) та провести чергове засідання.

Не кращий стан справ і в інших виборчих комісіях Арцизького та Саратського районів Одеської області. Хоча є і комісії, які можуть проводити вибори хоч сьогодні. Наприклад, дільнична виборча комісія № 510053 в с. Долинівка Арцизького району Одеської області, якою керує Тетяна Перекопайко. В цілому, там, де є бажання і старання, а також налагоджена робота з органами місцевого самоврядування, там і найкращий результат.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.