ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Львівської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта Львівської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордониЛьвівська область

Львівська область розташована в західному регіоні України і займає площу 21 833 квадратних кілометри. Межує з Волинською, Рівненською, Тернопільською, Івано-Франківською та Закарпатською областями, має вихід до державного кордону з Республікою Польща.

Адміністративно-територіальні одиниці:

Львівська область поділяється на 20 районів: 43 міста, 35 селищ міського типу, 1 852 сільські населені пункти. Міста Борислав, Дрогобич, Львів, Моршин, Новий Розділ, Самбір, Стрий, Трускавець та Червоноград мають обласне підпорядкування.

Природні умови

Клімат в області помірно континентальний. Середня температура січня −5 °C, липня від +18 °C у центральній частині області та до +12 °C в горах. Кількість опадів становить 750−1 000 мм. Північна частина області лежить у межах Волинської височини, Малого Полісся та Подільської височини, відокремлена долиною Дністра від Передкарпаття. На південному заході області розташовані хребти Українських Карпат. Північна частина області розташована в лісостеповій зоні. Головні річки Львівської області: Дністер з притоками, Західний Буг з притоками, Вишня і Шкло. Загалом, найбільш важкодоступними регіонами є Турківській, Старосамбірській та Сколівський райони, які розташовані в межах Карпатських гір. Турківській район частково розміщений за основним вододільним хребтом. Саме тому, щоб дістатися до районного центру Турка, потрібно подолати перевал.

Транспортна мережа

Область має одну з найбільш розвинутих у державі транспортних мереж. Через її територію проходять важливі залізничні, автомобільні, трубопровідні та електричні магістралі, що з'єднують Україну з країнами Центральної Європи. Найважливіші залізничні магістралі: Київ−Львів−Прага (Будапешт), Варшава−Перемишль−Львів−Бухарест. Найважливіші залізничні вузли − Львів та Стрий. Головні автомагістралі: Львів−Рівне−Київ, Львів−Тернопіль−Вінниця−Київ (в межах Львівської області наявний дуже поганий стан дорожнього полотна), Львів−Івано-Франківськ−Чернівці, Львів−Ужгород.

2. Соціально-демографічна ситуація

Населення Львівської області станом на 1 січня 2012 року становить 2 540 900 осіб. З них міське населення складає 1 548 000 осіб (60,7%), а сільське 1 001 600 осіб (39,3%). Середня густота населення складає 117 осіб на квадратний кілометр. 47,3% населення Львівської області − чоловіки. На 1 000 жінок припадає 897 чоловіків. 16,8% населення − це молодь, 60,8% − працездатна категорія, 22,4% − старші за працездатну категорію.

Природній приріст населення у Львівській області складає -818 осіб, а міграційний -199 осіб. Таким чином, за січень-лютий 2012 року населення Львівської області скоротилося на 1 017 осіб.

У національному складі населення Львівської області 94,8% займають українці. 3,5% населення складають росіяни, а 0,7% − поляки. Серед інших національних меншин присутні білоруси, євреї, вірмени, молдавани, цигани, татари, німці. Місць компактного проживання національних меншин на території області немає.

3. Економічна ситуація

У Львівський економічній зоні виділяються три райони: Передкарпатський (Дрогобич − машинобудування, деревообробка, легка промисловість; Стрий − машинобудування, харчова і деревообробна промисловість, газотранспортна галузь, величезний транспортний вузол області; Борислав − нафтовидобувна, легка і хімічна промисловість; Новий Розділ і Яворів − виробництво сірки), Північний (Червоноград − видобуток вугілля, легка промисловість; Сокаль − хімічна промисловість, Добротвір − електроенергетика); Львівський (машинобудування, харчова, легка промисловість).

У структурі промислового виробництва регіону найбільш питому вагу мають харчова, паливна промисловості, машинобудування і металообробка, електроенергетика. У структурі виробництва товарів народного споживання частка продовольчих товарів становить 65%. Загалом, у регіоні на самостійному балансі перебувають 728 промислових підприємств, функціонує 1 679 малих промислових підприємств. Головні економічні центри області: Львів, Дрогобич, Стрий, Борислав, Новий Розділ, Червоноград, Сокаль. Для економіки області характерна складна галузева і територіальна структура.

Номінальна середньомісячна заробітна плата наприкінці 2011 року становила 2 200 гривень. Рівень безробіття населення становить 1,5% від загальної кількості економічно-активного населення працездатного віку в області. Загалом, в державній службі зайнятості зареєстровано 24 900 безробітних.

Найбільшими платниками податків у Львівській області є ДТГО «Львівська залізниця» (сплатила до бюджету 230 млн грн), ПАТ «Західенерго» (219 млн грн), АТ «Львівський лікеро-горілчаний завод» (180 млн грн), ВАТ «Львівобленерго» (170 млн грн) та НПК «Галичина» (100 млн грн).

ДТГО «Львівська залізниця» − державне територіально-галузеве підприємство, підпорядковане Укрзалізниці. До складу «Львівської залізниці» входять 5 дирекцій: Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська та Ужгородська. Начальником «Львівської залізниці» є Піх Богдан Петрович. До слова, саме він останнім очолював це державне підприємство за часів президентства Леоніда Кучми. Сьогодні керівництво підприємства, за спостереженнями представників ГМ ОПОРА, тісно пов’язане з губернатором Львівщини Михайлом Костюком (в минулому − директор «Укрзалізниці»).

ПАТ «Західенерго» є українським виробником електроенергії та тепла. Електроенергія, вироблена компанією, постачається українським споживачам та на експорт до країн Європи. До складу товариства також входять Бурштинська ТЕС, Ладижинська ТЕС та Добротвірська ТЕС, а також, сервісні підприємства Галременерго, Львівенерго-спецремонт, Львівенергоавтотранс, Західенергопостач. Контрольний пакет акції компанії належить холдингу, який входить у структуру СКМ Ріната Ахметова.

АТ «Львівський лікеро-горілчаний завод» належить лікеро-горілчаному заводу «Хортиця», який, у свою чергу, входить до складу холдингу Global Spirits. Холдин Global Spirits належть провідному українському бізнесмену із Запоріжжня Євгену Черняку. Євген Черняк займає 29 місце в рейтингу найбагатших українців за версією журналу «Корреспондент». Євгеній Черняк є безпартійним і ніколи не належав до жодної політичної партії.

ВАТ «Львівобленерго» − компанія, що здійснює постачання електричної енергії за регульованим тарифом споживачам Львівської області та передачу електричної енергії місцевими (локальними) електромережами. Забезпечує електроенергією 952 235 споживачів Львівської області. Власниками компанії є офшорні кіпрські контори (Bikontia Enterprises Limited, Larva Investments Limited, ZOCATINI ENTERPRISES LTD та ін.) афільовані з бізнесменами Ігорем Коломойським та Григорієм Суркісом.

НПК «Галичина» — акціонерне підприємство, 25% акцій якого володіє Фонд державного майна. Інша частина акцій належать групам офшорних компаній, які пов’язані зі структурами «Приватбанк», одним із акціонерів якого є Ігор Коломойський. Детальніша інформація про акціонерів та керівництво підприємства в публічних джерелах відсутня. Варто зауважити, що головою спостережної ради підприємства ще донедавна був найвпливовіший бізнесмен Львівщини Петро Димінський. Тому, не виключено, що саме він є власником контрольного пакету акцій підприємства. Димінського важко прив’язати до конкретної сили. Проте, за часів президентства Леоніда Кучми, він висловлював підтримку Партії регіонів та її лідеру Віктору Януковичу.

Серед інших ключових підприємств в області варто згадати ЗАТ «Львівський автобусний завод» (належить російському бізнесмену Ігорю Чуркіну), ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» (контрольний пакет акцій належить групі «Приват»), Миколаївський цементний завод (належить французькій будівельній групі «Lafarge»), державне підприємство «Львіввугілля».

До містоутворючих підприємств у Львівській області належать ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», Миколаївський цементний завод, Червоноградські шахти (перебувають в структурі «Львіввугілля»).

4. Політична ситуація

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські міст обл. підпорядкування)
(загальна к-сть рад - 30)
Відсоток набраних голосів у багатомандатному окрузі
 
Із відповідей на запити
К-сть рад, куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Львівської обласної ради (%)
На виборах до Львівської міської (обласного центру) ради (%)
1
ВО «Батьківщина»
-
-
28
215
215
0,00%
1,54%
2
Партія регіонів
695
-
28
120
120
6,90%
8,09%
3
«Фронт Змін»
-
-
29
188
188
12,57%
10,11%
4
ВО «Свобода»
-
-
30
373
373
27,31%
28,36%
5
КПУ
-
-
0
0
0
0,63%
1,55%
6
«Наша Україна»
-
-
30
197
197
7,93%
4,92%
7
Народна партія
706
4 127
17
47
47
0,98%
0,70%
8
УДАР
-
-
8
18
18
3,27%
4,57%
9
Народний Рух України
-
-
22
91
91
4,85%
3,51%
10
Конгрес Український Націоналістів
-
-
18
74
74
2,00%
1,11%
11
Політична партія «Відродження»
-
-
10
18
18
0,00%
0,76%
12
Українська Народна Партія
-
-
20
80
80
2,29%
0,70%

Найбільш потужне представництво у обласній та міських радах Львівщини має ВО «Свобода». Усунення з виборчих перегонів 2010 року ВО «Батьківщина», дало можливість ВО «Свобода» отримати 55 із 90 мандатів у Львівській міській раді, та 41 із 116 в обласній раді, а відповідно, зайняти керівні посади у владній вертикалі регіону. Так, головою Львівської обласної ради було обрано представника цієї політичної сили Олега Панькевича.

Друге місце за рівнем представництва у місцевих радах Львівщини має  ВО «Батьківщина». Попри те, що на обласному рівні партія не представлена, розгалуженість осередків на місцях дала змогу очолити 4 районні ради та сформувати потужне депутатське представництво у місцевих радах.

Політична партія «Наша Україна» поступово втрачає свій рейтинг через розчарування  виборців Львівщини у політиці колишнього Президента Віктора Ющенка. Партія має  потужну мережу осередків по області, а її представники були обрані до 30 рад Львівщини. Одним із заступників голови Львівської обласної ради є нашоукраїнець Валерій П’ятак, а це є свідченням того, що партія зберігає певний вплив на місцевий політичний процес. Проте, якщо партійне керівництво не реалізує якісно новий підхід у виборчому процесі − ця сила може повністю втратити Львівську область, яка раніше була основою їхньої електоральної підтримки.

Політична партія  «Фронт Змін» за порівняно невеликий термін (перше організаційне засідання відбулося у 2008 р.) сформувала чисельне представництво в регіоні та змогла отримати друге місце після ВО «Свобода» у Львівській міській та обласній радах. 

До останнього часу Народний рух України мав чи не найбільшу партійну структуру у  Львівській областіВідсутність самостійної політичної активності партії на всеукраїнському рівні негативно впливає на її позиції в регіоні

Після обрання президентом Віктора Януковича, в регіоні почала набувати політичного впливу Партія регіонів. Ця тенденція не пов’язана із збільшенням кількості прихильників, членів чи розвитком організаційної структури. Основну роль у посилені впливу Партії регіонів відіграє мобілізація чиновників усіх рівнів владної вертикалі. 

Партійність керівників органів влади:

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Примітки
Львівська область
Позапартійний (Костюк Михайло Дмитрович)
ВО «Свобода» (Олег Панькевич)
 
Бродівський район
Позапартійний (Стронський Василь Тарасович)
ВО «Свобода» (Шайдулліна Ольга Василівна)
 
Буський район
Партія регіонів (Сай Володимир Лукич)
Політична партія «Наша Україна» (Замроз Володимир Степанович)
 
Городоцький район
в. о. голови РДА: (Петров Володимир Сергійович)
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (Полумацканич Василь Андрійович)
На момент написання звіту Президент України ще не призначив нового голову РДА. Попереднього голову, Візняка Юрія Ярославовича (УНП), звільнено 21 березня.
Дрогобицький район
Політична партія «Наша Україна» (Сендак Михайло Дмитрович)
Українська Народна Партія (Сікора Михайло Миколайович)
 
Жидачівський район
Партія регіонів (Коваль Сергій Федорович)
Політична партія «За Україну!» (Баліцкий Роман Михайлович)
 
Жовківський район
Народний Рух України (Ціолковський Степан Зіновійович)
Політична партія «Наша Україна» (Яцура Володимир Володимирович)
 
Золочівський район
Партія регіонів (Окрепкий Ярослав Романович)
Народний Рух України (Золотник Борис Андрійович)
 
Кам’янка-Бузький район
Партія Регіонів (Замула Петро Олександрович)
Народний Рух України (Ковтало Василь Володимирович)
 
Миколаївський район
Партія «Відродження» (Пілка Ігор Ярославович)
Політична партія «Конгрес Українських Націоналістів» (Созоник Василь Зіновійович)
 
Мостиський район
Партія регіонів (Збитковський Любомир Степанович)
ВО «Свобода» (Вербаускас Антонас Марцелович)
 
Перемишлянський район
Партія регіонів (Краєвський Орест Йосипович)
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (Винницький Василь Миколайович)
 
Пустомитівський район
Партія регіонів (Чопко Ігор Михайлович)
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (Бабій Віктор Васильович)
 
Радехівський район
Партія регіонів (Богіра Мирослав Степанович)
ВО «Свобода» (Мельник Емілія Михайлівна)
 
Самбірський район
Партія регіонів (Білак Іван Іванович)
Партія регіонів (Дейниченко Геннадій Миколайович)
 
Сколівський район
Партія регіонів (Гнатишин Михайло Ярославович)
Партія «Християнсько-Демократичний Союз» (Романишин Микола Стефанович)
 
Сокальський район
Українська Народна Партія (Мисак Микола Іванович)
Партія «Конгрес Українських Націоналістів» (Дацюк Ігор Михайлович)
 
Старосамбірський район
Партія регіонів (Цегенько Володимир Дем'янович)
Народний Рух України (Горбовий Володимир Іванович)
 
Стрийський район
Партія регіонів (Бурій Володимир Олексійович)
Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (Козак Роман Васильович)
 
Турківський район
Партія регіонів (Гребенюк Володимир Володимирович)
Політична партія «Наша Україна» (Дребот Василь Костянтинович)
 
Яворівський район
Партія регіонів (Романюк Микола Степанович)
Політична партія «Наша Україна» (Карпа Іван Петрович)
 
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
 
Місто Борислав
Позапартійний (висунутий політичною партією «Фронт Змін») (Фірман Володимир Стахович)
Партія «Фронт Змін» (Мельник Ігор Володимирович)
 
Місто Дрогобич
Позапартійний (висунутий Народно-демократичною партією) (Радзієвський Олексій Васильович)
Партія «Конгрес Українських Націоналістів» (Метик Тарас Михайлович)
 
Місто Львів
Позапартійний (висунутий Республіканською Християнською Партією) (Садовий Андрій Іванович)
Партія ВО «Свобода» (Павлюк Василь Михайлович)
 
Місто Моршин
Позапартійний (висунутий Українською Народною Партією) (Ільницький Руслан Якович)
Позапартійний (Воєвода  Микола  Васильович)
 
Місто Новий Розділ
Позапартійний (висунутий Політичною партією «Наша Україна») (Туз Володимир Михайлович)
Партія ВО «Свобода» (Петраш Павло Павлович)
 
Місто Самбір
Позапартійний (висунутий політичною партією «Фронт Змін») (Копиляк Тарас Васильович)
Партія «Фронт Змін» (Дацюк Володимир Віталійович)
 
Місто Стрий
Позапартійний (висунутий Політичною партією «Конгрес Українських Націоналістів») (Шрамов’ят Роман Євстахович)
Партія «Фронт Змін» (Канівець Наталія Олегівна)
 
Місто Трускавець
Позапартійний (висунутий політичною партією «Фронт Змін») (Козир Руслан Ярославович)
Партія «Наша Україна» (Шумин Петро Євстахович)
 
Місто Червоноград
Позапартійний (висунутий Політичною партією «Наша Україна») (Чудійович Ігор Іванович)
Партія «Наша Україна» (Гарасюк Василь Олексійович)
 

Депутати Верховної Ради України від області:

ПІБ депутата
Фракція/партійність
Зв'язок з областю
 1
Білозір Оксана Володимирівна
НУ-НС
Активний зв'язок із регіоном не підтримує, але реагує на звернення місцевих виборців
 2
В'язівський Володимир Михайлович
НУ-НС
Проживає у місті Червоноград. У Верховній раді України ініціює вирішення проблем Львівщини.
 3
Голуб Олександр Володимирович
КПУ
Є мало публічним у Львівській області в силу своєї партійної приналежності, але підтримує зв'язок з регіоном. Зокрема, велика частина його депутатських запитів стосується саме Львівщини
 4
Горошкевич Олександр Сергійович
Партія регіонів
Проживає у Львові. Не активний в регіоні.
 5
Гринів Ігор Олексійович
БЮТ
Майже не підтримує зв’язку з областю.
 6
Гудима Олександр Миколайович
БЮТ
Проживає у Львові. Не активний в регіоні.
 7
Давимука Степан Антонович
БЮТ
Частково займається питаннями, які стосуються науки та освіти в регіоні.
 8
Денькович Іван Васильович
Група «Реформи заради майбутнього»
Проживає у Львові.
 9
Зубик Володимир Володимирович
Партія регіонів
Політично не активний у Львові.
 10
Кендзьор Ярослав Михайлович
НУ-НС
Підтримує зв'язок із регіоном. Не надто активно лобіює інтереси Львівщини у Верховній раді України.
 11
Ключковський Юрій Богданович
НУ-НС
Не підтримує зв'язок із регіоном.
 12
Ковзель Микола Олегович
БЮТ
Проживає у Львові. Не дуже підтримує зв’язок із регіоном.
 13
Косів Михайло Васильович
БЮТ
Підтримує зв'язок із регіоном.
 14
Курпіль Степан Володимирович
 
Проживає у Львові. Активно лобіює інтереси регіону в парламенті.
 15
Мартинюк Адам Іванович
КПУ
Не підтримує зв'язок з регіоном.
 16
Парубій Андрій Володимирович
НУ-НС
Проживає у Львові. Активно підтримує зв'язок із регіоном. Часто з’являється в місцевих медіа.
 17
Пилипенко Володимир Пилипович
Позафракційний
Не підтримує зв’язку з регіоном.
 18
Писарчук Петро Іванович
Партія регіонів
Проживає у Львові. Лідер Партії регіонів в області.
 19
Стецьків Тарас Степанович
НУ-НС
Активно підтримує зв'язок з регіоном.
 20
Чорновіл Тарас В’ячеславович
Позафракційний
Реагує на звернення громадян зі Львова, де по мажоритарному округу був обраний депутатом в 2002 році. 
 21
Шкіль Андрій Васильович
БЮТ
Активно підтримує зв'язок з регіоном.
 22
Яворівський Володимир Олександрович
БЮТ
Не надто активно піднімає проблеми регіону у ВРУ.

5. Аналіз медіа-ринку

Друковані ЗМІ:

У регіоні потужно представлені друковані засоби масової інформації і для більшості мешканців області саме вони є основним джерелом інформації. Найбільш масовою газетою Львівщини є «Експрес». Головний редактор газети Ігор Починок на початку 2012 року заявляв про тиск на видання з боку Партії регіонів, що може бути пов’язано із відмовою редакції припинити критику партії влади. За словами Починка, у такий спосіб партія готує для себе медіа-ресурс для парламентських виборів.

Газета «Високий замок»  також популярна у Львівській області, особливо в її районах. Газету вже багато років пов’язують із партією «Батьківщина», адже її колишній головний редактор та голова правління ЗАТ «Видавничий дім «Високий Замок» Степан Курпіль є чинним народним депутатом від цієї політичної сили. Попри це, газета ніколи не вирізнялася однобічними матеріалами та замовними статтями.

«Львівську газету», яка також є у приватній власності, нещодавно визначено офіційним друкованим виданням Львівської ОДА. Такий вибір ОДА можна співставити з тим фактом, що засновником «Львівської газети» є ТОВ «Енергія консалтинг», яке входить до медіа-холдингу депутата Львівської облради Ярослава Дубневича. Останній вважається наближеним до голови Львівської ОДА Михайла Костюка.

Новостворена газета «ЗІК» стала останнім фінансовим внеском Петра Димінського у свій медіа-холдинг. Петро Димінський – одна з найбагатших людей Західної України, почесний президент та фактичний власник львівського футбольного клубу «Карпати» та медіа-магнат. До його холдингу входять інформаційне агентство «zik.com.ua», телеканал, який має мовлення в сітці Львівської ОДТРК та газети «ЗІК» та «Інформатор». З огляду на попередньо висловлену Димінським симпатію до Партії регіонів, можна припустити, що ЗМІ його холдингу будуть лояльними до цієї політичної сили.

Найбільш гостро проблема із забезпечення об’єктивності інформації проявляється  у районах, оскільки  тут більшість друкованих видань перебуває у комунальній власності.

Радіо:

У Львові за популярністю регіональні радіостанції переважають над всеукраїнськими мовниками. До числа станцій з найбільшою аудиторією слухачів відносяться  «Люкс», «24», «Львівська хвиля», ФМ «Галичина».

Міський голови Львова Андрій Садовий у 90-х роках заснував радіостанцію «Люкс», яка згодом переросла у всеукраїнську радіомережу, а також, дала початок телеканалу «Люкс», який виходить на частоті Нового каналу у Львові. Телеканал «24», однойменне радіо та інтернет-агенція «Захід-нет» також належать меру Львова. Додамо, що минулого року Андрій Садовий заявив, що не збирається балотуватися до Верховної Ради та планує зосередитися на діяльності на посаді міського голови. Тому, зараз складно говорити проте, чи вдасться прослідкувати симпатії цих медіа до когось із політиків. Швидше за все, вони оберуть суто комерційний підхід, як це вже зробив портал «Захід.нет», розміщуючи статті про Наталю Королевську та Ігоря Ляшка у рубриці «Погляд», щоправда, не маркуючи їх позначкою «реклама».

Радіо «Львівська хвиля», офіційним власником якого минулого року стало ТОВ «Тернопільська інвестиційна компанія», вочевидь буде вести комерційну редакційну політику та надаватиме ефіри та час для реклами на бізнес-умовах усім кандидатам та партіям.

За даними державного реєстру телерадіоорганізацій, власником ТОВ «ТРК «Галичина» є львівське ТОВ «Енергія консалтинг», яке пов'язують із львівськими бізнесменами Ярославом і Богданом Дубневичами.

Телебачення:

У Львові, окрім вже згаданих телеканалів «Люкс» та «ЗІК», мовить ще Обласна державна телерадіокомпанія. На місцевих виборах, ефір ЛОДТРК був зосереджений на висвітленні роботи голови облдержадміністрації, тому можна припускати, що політика каналу не зміниться.

Інтернет-ЗМІ:

Основні електронні ЗМІ Львівщини представлені виданнями Захід-нет (Андрій Садовий), ЗІК (Петро Димінський), про які вже говорилося вище, а також Гал-інфо, Львівський портал, які спеціалізуються на регіональній політиці та є нейтральними.

Нещодавно ВО «Свобода» стало власником медіа-ресурсу «Вголос», в результаті чого, з редакції пішли всі керівники. Швидше за все, цей веб-портал стане основним рупором партії на парламентських виборах 2012.

6. Електоральна інформація

Станом на березень 2012 року у Львівській області зареєстровано 1 985 435 виборців. Найменшим районом за кількістю виборців в області є Перемишлянський район. У цьому районі зареєстровано 34 433 виборців. Найбільшим за кількістю є Шевченківський район Львова (125 587 виборців). А якщо не враховувати райони міста Львів, то найчисельнішим є Яворівський район. На його території мешкає 93 336 виборців. У Львові проживає 603 829 виборців.

Найменшим за кількістю виборців містом обласного значення є Моршин. У місті проживає всього 3 893 виборців. Найбільшим містом обласного значення, не враховуючи обласний центр, є Дрогобич. У місті мешкає 71 205 виборців.

Явка виборців у Львівській області:

Вибори народних депутатів 2006 рік
78,00%
Позачергові вибори народних депутатів 2007 рік
77,00%
Вибори президента України 2010 рік
73,00%
Місцеві вибори 2010 рік
49,80%

У Львівській області спостерігається поступове зниження активності виборців.

7. Суспільне життя

Львівщина є релігійно практикуючим регіоном, що відповідно зумовило створення великої кількості релігійних організацій в області. Поряд з традиційними греко-католицькими та православними (УПЦ КП) церквами, на Львівщині діють Українська автокефальна православна церква, Українська православна церква (Московського патріархату), Римо-католицька церква та Вірменська апостольська церква. Крім того, в місті розвинуті протестантські, іудаїстські та мусульманські громади.

При багатьох церквах мають свої осередки громадські організації. Так, найбільша молодіжна організація скаутів «ПЛАСТ» має тісний зв'язок із греко-католицькою церквою. Греко-католицька єпархія опікується також організацією «Українська молодь – Христові», заснованою ще митрополитом Андреєм Шептицьким, і яка зараз є активною у більшості районів області. Ще однією організацією, чий розвиток пов'язаний з греко-католиками і яка є однією з найвідоміших в регіоні є Благодійний Фонд Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії.

За даними Головного управління юстиції у Львівській області зареєстровано більше півтора тисячі громадських організацій. Проте, лише частина з них є активними на місцевому рівні. Серед найактивніших суспільно-політичних організацій виділяємо «Наше право», «Комітет виборців України», Центр громадської адвокатури, Центр досліджень місцевого самоврядування, Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА. У виборчий період експертами виступають викладачі політології ЛНУ ім. І. Франка і за сумісництвом керівники громадських організацій Л. Скочиляс (Суспільно-гуманітарний консорціум «Генеза»), А. Романюк та Ю. Шведа (Центр політичних досліджень).

При обласній державній адміністрації з лютого 2011 року діє громадська рада, яка нараховує 192 члена. Консультативно-дорадчий орган очолює президент асоціації роботодавців Львівської області Зеновій Бермес.

Громадське спостереження на виборах традиційно проводять Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України, «інформаційну підтримку» виборчому процесу надає Львівський прес-клуб.

8. Джерела отримання інформації:

www.oblrada.lviv.ua;

www.loda.gov.ua;

www.cvk.gov.ua;

www.minjust.gov.ua/parties;

www.zik.ua;

www.radiosvoboda.org;

Zaxid.net;

www.ua.korrespondent.net;

Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року: Інформаційне видання. - К.: Фенікс, 2011. - 844 с.