30 квітня голова правління Громадянської мережі ОПОРА, яка також є засновницею Центру сприяння документуванню воєнних злочинів (OPORA in Poland) та співзасновницею Міжнародного центру української перемоги (ICUV), стала членкою Наглядовою ради литовської організації «Ukreate Hub». Ця ініціатива у Вільнюсі активно допомагає українцям, які виїжджають з окупованих територій, зокрема надає їм знання, навички, мережу та інші інструменти для розкриття їхнього потенціалу заради майбутнього України.

Ольга Айвазовська зазначила: «Велика честь стати членом стратегічної раді організації, яка є хабом для української громади у Литві, мобілізує до розвитку та самореалізації, допомагає родинам, які виїхали з тимчасово окупованих територій, підтримує десятки системних ініціатива та прагне щоденно трансформувати енергію українців в українську перемогу. ОПОРА, як українська організація, має велику кількість ідей, які можна перетворити у спільні дії з нашою потужною громадою за кордоном».

Пріоритетними тематичними напрямками «Ukreate Hub» на 2024 рік вбачають для себе підтримку жіночого лідерства для українок, налагодження комунікацій та зв’язків у суспільстві для зняття соціальної напруги, євроінтеграційні процеси України через підтримку спроможності громад. Патронесами цієї ініціативи у Литві виступають Спікера Сейму Литви пані Вікторія Чміліте-Нільсен та віцеспікерка українського парламенту Олена Кондратюк.

Разом із Ольгою Айвазовською до Наглядової ради також долучились також співзасновниця бізнесу доставки морепродуктів по всій Литві Анета Шлеките-Камінене та генеральний директор литовського медіа 15min.lt Томас Балжекас.

Як зазначила Євгенія Ковальова, голова «Ukreate Hub», що рік тому, коли з однодумцями засновували цю ініціативу у Литві, вони не були певні, чи довго ця спільнота існуватиме.

«Сьогодні ми маємо чітке розуміння того, що для перемоги потрібен час, і навіть з військовою поразкою Росії робота з відбудови громад і відновлення кожної української людини триватиме роки, якщо не покоління. Ми бачимо, що «Ukreate Hub» – спільнота, що об’єднує активних українців із величезним людським капіталом – відіграє важливу роль і як інструмент задоволення певних потреб тут і зараз, і як активний учасник будь-яких майбутніх післявоєнних процесів, спрямованих на залучення українців за кордоном та роботу над відновленням згуртованого суспільства. Тож сьогодні я надзвичайно рада, що до нас приєдналися три світлі уми, з якими ми працюватимемо, щоб утримувати стратегію «Ukreate Hub» у фокусі», - поділилась вона.

Нагадаємо, зараз у Литві перебуває українська делегація представниць громадянського суспільства. Вчора в литовському парламенті вони розповіли про російські воєнні злочини.

Також вони зустрілись з громадою українців у Вільнюсі для стратегічної сесії «Діалог майбутнього: українська громада в Литві та стратегії співпраці з Урядом України», де обговорювали роль і внесок української діаспори у світову українізацію та точки дотику в роботі з українськими державними організаціями для ефективної допомоги країні на міжнародній арені.