Ця російська війна проти України має геноцидний вимір. Тому надзвичайної важливості набуває документування воєнних злочинів для подальших судових процесів. Про це розповіла Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, яка також є засновницею Центру сприяння документуванню воєнних злочинів (OPORA in Poland) та співзасновницею Міжнародного центру української перемоги (ICUV), у своєму виступі під час парламентських слухань у литовському Сеймі в Вільнюсі 29 квітня. Наводимо повний текст її виступу нижче.

«Я дякую литовському народу та його громадянам за безпрецедентно високий рівень підтримки, який не згасає на третій рік повномасштабного вторгнення і дає нам надію. У нас немає іншого вибору, ніж боротись, або наше та наступні покоління будуть стертими з обличчя землі, українські діти залишаться без Батьківщини, а ворог піде далі, й в Європі ніхто більше не знайде безпечного клаптика суходолу. Ця війна – геноцидальна з чітким умислом, системністю дій та прорахованими наслідками. Росія хоче знищити українців, як націю, або перевиховати її в недоросіян. Ми втрачали себе мільйонами під час Голодомору 1932-1933 років, в радянських тюрмах та ГУЛАГах. Цей нестерпний досвід буде нас переслідувати й далі, бо досі винуватці та організатори цих масових злочинів не були покараними навіть для історії. 

Я все моє минуле професійне життя опікувалась темою демократії та чесних виборів, але документування воєнних злочинів росіян допоможе нам повернути вибір моїй країні. Мій чоловік з 28 лютого 2022 року став до лав сил оборони, а мій син знає, що таке жити не вдома. Цей та ще більш болючий досвід отримали мільйони українців. Очиститись від нього можна лише через справедливий суд над агресором та воєнними злочинцями. Вище політичне та військове керівництво Російської Федерації повинно бути покараним. І ми разом можемо докласти максимум зусиль до заснування спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, сприяння розслідуванню справ в МКС, документування воєнних злочинів серед свідків і потерпілих, які проживають в Україні, а також інших іноземних юрисдикціях, просвіті партнерів не на емоційному, а фактологічному рівні з даними та доказами щодо страшних злочинів росіян.

Майже рік тому, 17 березня 2023 року, Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт президента Росії Путіна та його уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової за підозрою у вчиненні незаконної депортації та примусового переміщення українських дітей під час збройної агресії Росії в Україні. А вже 5 березня 2024 року – військовим високопосадовцям, які відповідальні за обстріли критичної енергетичної інфраструктури протягом жовтня 2022 – лютого 2023 року. 

Втім, поки не вирішено питання щодо створення Спеціального трибуналу зі злочину агресії, саме звинувачення у незаконній депортації та примусовому переміщенні українських дітей є єдиною справою, де можна в правовому полі з точністю встановити безпосередню і особисту причетність Путіна до вчинення злочину відповідно до кримінально-правових стандартів МКС – повноцінна міжнародна організація, яка керується Асамблеєю держав-учасниць, що має доволі широкий спектр повноважень і може приймати заходів, які сприятимуть стимулюванню Суду у пришвидшенні досудового розслідування по цій справі. 

До грубих порушень прав дітей під час збройних конфліктів відповідно до Резолюції 1261 Ради Безпеки ООН належать:

  • вбивства та каліцтва;
  • вербування дітей  і їх використання у збройному конфлікті із порушенням міжнародного права; 
  • зґвалтування та інші форми сексуального насильства;
  • викрадення та примусове переміщення;
  • напади на школи та лікарні;
  • відмова в доступі до гуманітарної допомоги.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, відповідно до даних органів прокуратури та органів досудового розслідування, російські військові та політики вчинили їх усі. Станом на 11 квітня  2024 року, відповідно до даних Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Національного інформаційного бюро, йдеться про 542 вбитих та 1290 поранених дітей. 15 підтверджених фактів випадків сексуального насильства щодо дітей. 19 546 депортованих та примусово переміщених дітей. Окрім цього, йдеться про 2285 встановлених збройних нападів на установи та заклади для дітей, 5 відкритих кримінальних проваджень щодо вербування українських дітей до російських збройних сил та використання їх для військових цілей. Ці дані є лише невеликим відсотком від реальних масштабів трагедії, оскільки Україна наразі не має доступу до окупованих територій.

Натомість, ми бачимо й інші системні дії росіян проти цивільних, направлені на досягнення цілей знищення української політичної нації:

  • Знелюднення України через масові атаки на енергетику, вразливість цивільної та енергетичної інфраструктури. Ми знайшли причинно-наслідкові зв’язки завдяки партнерству з мобільними операторами України, які мають поденні дані і ми можемо на їх основі відслідковувати вплив тривалих блекаутів та обстрілів енергетики на виїзд громадян за кордон. До, речі росіяни поновили цей енергетичний терор у березні 2024 року і готують Україну залишитись без світла і тепла, адже, системи не є швидко відновлюваними. Ці дані та звіт ми передали в Міжнародний кримінальний суд і сподіваємось на їх долучення до матеріалів другої справи.
  • Системне знищення української ідентичності на окупованих територіях, знищення пам’яток культури, cпалення залишків української літератури та історії, освітні процеси, ціллю яких є «перевиховання під ідеологію та цінності руського міра» молоде покоління, яке не має змоги самостійно пересвідчитись у пропагандистській основі.
  • Мілітаризація освітнього процесу на окупованих територіях, щоб виховувати нових солдат та змушувати їх гинути і вбивати за Російську імперію, межа якої визначатимуть лише сили оборони України та наші партнери.

Тож, протягом жовтня 2022 – січня 2023 року понад 700 ракет та 400 шахедів 131/136 щоденно обстрілювало українські енергетичні системи. А вже атаки березня 2024 року призвели до втрати понад 70% енергетичних розподільчих спроможностей. Вони стали ще більш прицільними, а на відновлення інфраструктури українцям буде потрібно роки. Заява Дмитра Пєскова є зізнанням, яке і публічна розмова між Путіним та Львовою-Бєловою про вчинення злочинів та їх мету. Пєсков підтвердив, що метою цих обстрілів є створення нестерпних умов для цивільних і вони припиняться, якщо українська влада по факту буде готова капітулювати. 15 листопада 2022 року відбулась 4 масова атака  енергетики з використанням 96 ракет, як результат, протягом днів кількість мігрантів за кордон виросла на 60% порівняно з 14 листопадом, а згодом у 2,7 разів. Після 23 листопада під час 5 масованої атаки з використанням 70 ракет кількість виїздів зросла на 63% порівняно з попереднім днем, а вже наступного дня у 3,5 рази порівняно з 22 листопада. Це докази того, наскільки швидко та болісно реагують цивільні на позбавлення їх елементарних сервісів та доступу до світла, тепла на регулярній основі. Ми втратили в ту зиму 1,8 мільйони українців безповоротно.

Ми також прослідкували еволюцію системної роботи з ідентичністю на окупованих територіях, починаючи з 2014 року. Уявімо, що 8-річна дитина, яка побачила триколор над адміністративною будівлею 10 років тому, вже зараз змушена воювати. Над її психікою та ментальним здоров’ям попрацювала досвідчена система, яка йде своїм корінням до часів раннього Радянського Союзу, коли виховували не просто лояльне до тоталітарного режиму населення, а homo sovetiecus як нову форму ідентичності. Військово-патріотичне виховання стало нормою, як і мілітаризація дітей: уроки мужності, розмови про важливе, рухи «Молода армія», «Рух перших», «Молоді орли Росії» тощо. З 2014 року підживлювалась пропагандою підміна понять про право «народів Донбасу» на самовизначення, яка потім трансформувалась в самопроголошені республіки, а з 2017 року у росіян з їх «рускім міром». У цьому ж році росіяни створили інтеграційний комітет «Росія-Донбас», засновали через Фундацію «Рускій мір» Російський центр, а до 2020 року розробили повноцінну російську доктрину. На реалізацію цих програм витрачались бюджетні кошти. У 2015 році з бібліотек на окупованому Донбасі було вилучено 189 000 книжок та документів, а їх замістила пропагандистська література. Робота у сфері культури була направлена на конфіскацію та знищення українських джерел і книжок, знищення культурної пам’яті та спадщини, запровадження російських свят та пам’ятних дат. 

Це все призведе до незворотних наслідків для цілих поколінь, тому кінець цієї агресивної загарбницької історії потрібно забезпечити якомога швидше».

Нагадаємо, під час цього заходу в Сеймі Республіки Литва також виступили Спікера Сейму Литви пані Вікторія Чміліте-Нільсен, віцеспікерка українського парламенту Олена Кондратюк з онлайн-включенням, українська підлітка Валерія з Нової Каховки Херсонської області, яка розповіла свої спогади про досвід окупації та депортації, та українські громадські активістки з делегації.