З 2015 року мешканці Тлумацької громади на Івано-Франківщині зареєстрували тільки 7 електронних петицій для збору підписів на підтримку місцевих ініціатив. При цьому 4 петиції набирали більше 100 голосів, необхідних для їх розгляду місцевою владою. 

Зміни до Закону України «Про звернення громадян», що встановлюють норми використання електронних петицій, були внесені ще в 2015 році. Однак у місті Тлумач перші дві петиції були зареєстровані у 2018 році в один день. Їх ввтори вимагали розв’язання однієї й тієї самої проблеми — ремонту вулиці Грушевського в центральній частині міста. Втім, за ці петиції не проголосував жоден з мешканців, що досить дивно, адже підписати петицію мав би хоча б її автор. 

У 2019 році було зареєстровано тільки дві петиції: про підвищення заробітної плати вихователям дошкільних навчальних закладів і про будівництво дороги по вул. Молодіжна в с. Остриня. Вони набрали необхідну кількість голосів і мали б бути розглянуті, але у графі «Офіційний коментар» публічної відповіді щодо їх розгляду немає.

У 2020 році мешканці громади ініціювали ще дві петиції: про виділення коштів на закупівлю настільних ігор для молодіжного простору і ремонту вул. Шевченка у с. Колінці. Вони також набрали мінімум по 100 голосів і були розглянуті на засіданні виконавчого комітету. Коментарі з такими результатами розгляду петицій розміщені у графі «Офіційний коментар» на сторінках петицій.

У 2021 році була зареєстрована 1 петиція, в якій автор просив про ремонт дороги до с. Бортники. Цього разу за петицію ніхто не проголосував — але й петицію опублікували аж через 5 місяців після того, як вона була подана.

Наразі можна констатувати, що сервіс подання електронних петицій у Тлумацькій міській раді не працює. Хоча зареєструватися на сайті міської ради можна, подати нову петицію не вдасться, оскільки планується підключення цього сервісу до id.gov.ua. Якщо врахувати те, що остання петиція зареєстрована у вересні 2021 року, то процес підключення триває вже приблизно три роки (!!!).

Висновки і рекомендації:

  1. Оскільки мешканці Тлумацької громади певний час активно використовували інструмент електронних петицій для впливу на прийняття рішень у громаді, слід якнайшвидше відновити можливість їх подання. Якщо зараз можливості повністю відновити роботу цього інструмента немає, варто звернутися до сервісу Єдиної системи місцевих петицій, який може допомогти надати готове технічне рішення.
  2. Варто розглянути можливість розміщення підрозділу «Петиції» на сайті міської ради у розділі «Мешканцям громади». Так його інтуїтивно легше знайти, особливо користувачам, які хочуть використати цей інструмент вперше. Наразі посилання на розділ петицій розташоване в правому нижньому куті сайту, що доволі незручно.