21 вересня у дружній та щирій атмомфері ми презентували оновлену ОПОРУ. Ми змінились ззовні та наповнені оновленою місію. ОПОРА виросла, переосмислює вибір, а не лише працює у сфері виборів, давно орієнтується на теми безпеки і справедливості.

Більше фото із заходу

ОПОРА виросла зі студентського активізму та протидії фальсифікаціям виборів. 17 років тому ми стали на шлях боротьби за політичну участь та збільшення ваги громадян у системах управління.

Нині ОПОРА — це мережа з унікальною експертизою локального, національного та міжнародного рівнів.

Один із капіталів ОПОРИ — це репутація перевірена часом. До нашої думки прислухаються (майже 200 підписантів заяви проти проведення виборів; залученність до різної кількість робочих груп; міжнародні заходи). ОПОРА є співзасновницею європейської організації Європейська платформа за демократичні вибори (EPDE), входить до Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) та Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM), яку очолила Голова Правління ОПОРИ Ольга Айвазовська. Ми увійшли до Міжнародної ради експертів при Офісі Генпрокурора з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. ОПОРА стала співзасновницею Міжнародного центру української перемоги, який працює на глобальному рівні.

Вибір та вибори — це реальна політична участь і конкуренція ідей. Виборча ж кампанія — лише інструмент мирної передачі влади. Вибір — це ще й боротьба за цінності та принципи, яка потребує фахової роботи з парламентом, партнерами і суспільством.

У лютому 2022 року кожен із нас запитав себе: “Чим я можу бути корисним для перемоги?” Ми все ще мріємо про спільне майбутнє у вільній, успішній та сучасній Україні. Хтось із нас став до лав Сил оборони та захищає демократичну Україну на фронті. Інші ж реалізують принцип служіння  українському суспільству як цивільні. На складне екзистенційне питання “Навіщо ви цим займаєтеся?” ми знайшли єдину правдиву відповідь: “Діємо на боці добра!”

Нині ми працюємо з новими напрямами: 

  • реформи політичних інститутів;
  • підготовка до перших повоєнних виборів;
  • безпека і сталий мир;
  • глобальна адвокація інтересів України;
  • заснування Спеціального трибуналу та документування воєнних злочинів росіян;
  • аналіз впливу Росії на політичні процеси в Україні ;
  • дослідження російської дезінформації;
  • виклики для розвитку громад, транзит влади до цивільної системи в повоєнний період;
  • вивчення та прогнозування міграції;
  • дані, OSINT і аналітика нової якості.

В нашій роботі ми використовуємо інноваційні підходи, багато працюємо з даними — відкритими та здобутими завдяки унікальним інструментам — або ж взаємодії з різними секторами.  Ми працюємо над розслідуваннями та дослідженнями, де показуємо витоки й першоджерела, взаємозв’язки і впливи.Ми постійно аналізуємо громадську думку, щоб звіряти наші рішення з суспільними запитами.

 

Дякуємо всім друзям та однодумцям, які доєднатись до нашої трансформації та її короткої презентації.