Наприкінці травня 2012 року фракція Фронт змін та частина депутатів, яких не виключили з партії ВО Батьківщина, оголосили про намір створити об'єднання депутатів За Батьківщину в Чернівецькій міській раді в кількості 16 чоловік. Нагадаємо, що більшу частину депутатів Чернівецької міської ради від ВО Батьківщина було виключено з лав партії після того, як вони проголосували у березні 2011 року за дострокове припинення повноважень новообраного Чернівецького міського голови Миколи Федорука.

Натомість, 27 червня в Чернівецькій міській раді під час засідання чергової сесії Секретар міськради та В.О. Голови Віталій Михайлішин (Партія Регіонів) оголосив, що у раді зареєстровано іншу за складом депутатську групу За Батьківщину (ця назва використовується об'єднаною опозицією), до складу якої увійшли 8 депутатів, які були раніше виключені з партії ВО Батьківщина.

Як стало відомо з роз’яснення на офіційній сторінці Чернівецької міської ради. До міської ради надійшло 3 звернення про реєстрацію депутатської групи «За Батьківщину». Перше з них надійшло 29 травня 2012 року, проте заява була оформлена з порушенням статті 25 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Зокрема, не були зазначені мета створення депутатської групи, партійна належність членів групи та депутати, уповноважені представляти групу. До заяви від 29.05.12 також не було додано письмових заяв, підписаних особисто депутатами, які входять до групи, та було відсутнє подання уповноваженої особи. Тому ця заява не була зареєстрована.

31 травня 2012 року до Чернівецької міськради надійшла заява, яка була оформлена з дотриманням всіх передбачених законодавством вимог. Відповідно, це звернення було належним чином зафіксовано, і починаючи з сьогоднішнього дня ця депутатська група існує у міській раді.

Незважаючи на це, місяць потому, 25 червня 2012 року надійшла ще одне звернення про створення групи з аналогічною назвою. Оскільки у міській раді не може існувати двох депутатських груп з однаковою назвою, у реєстрації цієї заяви буде відмовлено. Відповідно до Закону «Про статус депутатів місцевих рад» таке звернення розглядається протягом 10 днів.

Прес-служба регіонального штабу об’єднаної опозиції розповсюдила заяву, в якій повідомила про те, що новостворена група в раді є клоном справжнього опозиційного об’єднання, яке подало документи на реєстрацію раніше. Також в заяві названі прізвища депутатів, яких було виключено з партії та які увійшли в «клоновану» фракцію - Кедь, Чесанов, Гаєвська, Громадський, Вікнянський, Ткачук, Іванюк, Червінський. Опозиціонери наголосили, що провладна партія, яка стоїть за цими подіями намагається ввести в оману виборців.

Це не перший випадок коли в новообраній Чернівецькій міській раді вдаються до сумнівних методів боротьби із опозиційними силами. Протягом останнього року після висловлення недовіри Чернівецькому міському голові, громадська організація "Спільними зусиллями захистимо Чернівці" намагалась провести референдуму з розпуску міськради, проте міська рада постійно знаходила формальні причини не реєструвати групу.

Також у Сокирянському районі Чернівецької області, районне управління юстиції не реєструє районну організацію партії ВО «Батьківщина», мотивуючи це тим, що вже є зареєстрована така організація, куди входять особи, які виключені з лав партії.