Монастириська, Бучацька та Збаразька виборчі комісії Тернопільської області станом на 13.00 год. 14 вересня 2015 року не сформували складу відповідних міських, сільських, селищних виборчих комісій.

Як повідомляють довготермінові спостерігачі від Громадянської мережі ОПОРА, Монастириська районна ТВК Тернопільської області не провела другого засідання, на якому повинна була сформувати Монастириську міську, сільські та селищні територіальні виборчі комісії в Монастириському районі, як цього вимагає Закон України «Про місцеві вибори» (п.6 ст.22).  Заступник голови Монастириської районної виборчої комісії Синява Тамара Іванівна в телефонній розмові прокоментувала це так, що «до понеділка в нас не було голови комісії, тільки в понеділок зробили заміну кандидатури з партії «БПП - Солідарність». Ще однією причиною у затримці роботи є те, що лише від трьох партій були подання на кандидатури у члени міської, сільських та селищних виборчих комісій».

Бучацька районна виборча комісія Тернопільської області також станом на 13.00 год  ще не сформовала сільські та селищні ТВК. В телефоній розмові заступник голови Швебів Оксана Іванівна повідомила, що «не змогли сформуввати сільські, селищні ТВК через недостатню кількість кандидатур поданих від політичних партій». Збаразька района ТВК також не провела засідання і не сформувала складу відповідних міської, сільських та селищних виборчих комісій через недостатню кількість подань від місцевих організацій політичних партій.

Зазначимо, що відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів та п.6 ст. 22 Закону України «Про місцеві вибори» - «районні територіальні виборчі комісії формують склад міських (крім міст, зазначених у частинах четвертій,  п’ятій та восьмій цієї статті), сільських селищних територіальних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за 42 дні до дня виборів. Подання до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити районні організації політичних партій, зазначених у частині другій цієї статті».

Тобто подання до відповідної територіальної виборчої комісії кандидатур до складу відповідних міських (крім міст обласного значення, міста Києва), районних у містах (крім районних у місті Києві), сільських, селищних виборчих комісій мали бути подані районними організаціями політичних партій ще до 09 вересня.

Як зазначив координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області, «Така ситуація із формуванням складу міських (у містах районного значення), сільських, селищних територіальних виборчих комісій, кандидатури до яких мали подати місцеві організації політичних партій, може бути продиктована відсутністю відповідних кадрів в партіях, слабкістю партійних структур на районному рівні, складною процедурою встановлення результатів виборів депутатів в багатомандатних виборчих округах, яка передбачена в новому Законі України «Про місцеві вибори» у порівнянні із законом, по якому проводились попередні місцеві вибори, відносно коротким терміном виборчого процесу чергових виборів та відповідно великим об’ємом роботи у територіальних виборчих комісіях і відсутністю фінансової мотивації членів територіальних виборчих комісій»