Перед початком виборчого процесу Дніпропетровська міська виборча комісія несподівано змінила своє розташування: переїхала з будівлі міської ради до обласної ради. У міській раді впевнені, що комісія має працювати у них і навіть передали ключі від кабінетів, але сама комісія працює в іншому місці. Що відбулося і які потенційні загрози виборчому процесу це створює розбиралася ОПОРА.

Раніше міська виборча комісія в Дніпропетровську займала кабінети в будівлі міськради. Це відповідало логіці організації виборчого процесу в Україні, коли комісії відповідних рівнів знаходились в приміщеннях органів влади, за які відповідали ці комісії. Однак 7 вересня 2015 року, в день першого засідання Дніпропетровського міського виборчкому з'ясувалося, що комісія збиратиметься в приміщенні обласної ради за адресою пр. Кірова, 2.

Деталі раптового переїзду стали відомі згодом. Виявилося, що того ж таки 7 вересня представники міськвиконкому обдзвонили членів комісії і запросили їх до себе. Як повідомили ОПОРІ в різних структурах міської ради на зустріч прийшли майже всі члени комісії, в т.ч. голова і секретар, їм показали  робочі кабінеті повністю готові до роботи і передали ключі.

Самі ж голова і секретар комісії кажуть, що не були присутні в міськраді й ніяких ключів не отримували. ОПОРІ не вдалося знайти членів комісії, які б приходили на передачу кабінетів у міськраду. В розпорядженні комісії є копія листа в.о. голови обласної державної адміністрації Кужмана О.М. до голови ЦВК Охендовського М.В. від 4.09.2015р. з відомостями про розташування ТВК Дніпропетровської області. І там Дніпропетровська міська виборча комісія вже має нову адресу (пр. Кірова, 2). На терміновість заміни адреси вказує той факт, що це єдина комісія в усій відомості, де кількість виділених кабінетів уточнюється.

pereizdMVK1

 pereizdMVK2

У прес-службі обласної державної адміністрації спостерігачеві ОПОРИ повідомили, що з 3 вересня вони отримали лист від попередньої голови комісії Панкуліч В.В.з повідомленням нової адреси на підставі договору про тимчасове безоплатне використання приміщень за адресою пр. Кірова, 2. І саме цю адресу повідомили до ЦВК.

Свій лист до ЦВК з повідомленням про розташування міської виборчої комісії за старою адресою (пр. К. Маркса, 75) надсилала і міська рада. Там залишаються впевненими, що міськвиборчком має знаходитись у них. Після того як стало відомо про зміну адреси виборчої комісії вони надіслали запити до ЦВК та органу реєстрації з метою дізнатися на яких підставах відбулися зміни. За словами представників організаційного відділу управління організаційно-кадрової роботи Дніпропетровської міської ради логіка переїзду їм незрозуміла. Хоча б тому, що міськвиборчком отримує фінансування за рахунок видатків міського бюджету, і близьке розташування бухгалтерії комісії та міськради дозволяло оперативніше реагувати. Те ж саме стосується забезпечення транспортом, технікою тощо.

Отже, 3 вересня колишня голова Дніпропетровської міської виборчої комісії Панкуліч В.В. повідомила облдержадміністрацію про нову адресу. Вже 4 вересня в.о. голови ОДА надіслав дані до ЦВК. 6 вересня ЦВК затвердила новий склад Дніпропетровського міськвиборчкому. 7 вересня об 11 годині було отримано виписку з Державного реєстру, в якій вже було зазначено нову адресу комісії. І того ж числа о 18 годині комісія зібралася на своє перше засідання, на якому нові члени комісії прийняли присягу і новий голова комісії приступив до виконання обов'язків.

Тепер на пр. Кірова, 2 знаходяться і обласна, і міська виборчі комісії. Хоча на самій будівлі й досі не має жодних згадок про міськвиборчком. Знайти його зможуть лише ті, хто дізнався про зміни.

Залишається невідомою підстава таких змін. Як і те, хто засідатиме в кабінетах міськради, виділених міській виборчій комісії, та хто ж отримав ключі. Спостерігачеві ОПОРИ відомі інциденти на попередніх місцевих виборах 2010 року, коли в ніч підрахунку голосів будівля міськради була заблокована "чоловіками спортивної статури", які унеможливлювали доступ до зали засідання комісії журналістам, кандидатам, спостерігачам. Тоді головою комісії була Панкуліч В.В.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                        
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora