У місті Ужгород (одномандатний виборчий округ № 68) на звичайній виборчій дільниці № 210770 керівництво ДВК не поставило печатки на чотирьох контрольних листах, що були вкинуті в опломбовані скриньки для бюлетенів.

Як пояснили у ДВК, про печатку забули. Спостерігач ОПОРИ склав акт про виявлене порушення.

В ОВК № 68 членам ДВК дали роз`яснення, що у скриньку треба вкинути нові контрольні листи, а ті, що були без печаток, вважати після відкриття скриньки сторонніми предметами.

Станом на 10.30 нові контрольні талони до скриньок ще не вкинуті. Голосування, між тим, на дільниці триває повноцінно.

ОПОРА нагадує: згідно з вимогами частини 4 статті 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України», контрольний лист підписується присутніми членами ДВК та, за бажанням, офіційними спостерігачами, кандидатами у депутати, їх довіреними особами. Підписи скріплюються печаткою виборчої комісії.

Згідно з частиною 11 статті 90 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у разі виникнення сумнівів у членів комісії щодо достовірності контрольного листа та в інших сумнівних ситуаціях у випадках, зазначених у частинах восьмій і десятій цієї статті, дільнична виборча комісія приймає шляхом голосування рішення щодо визнання виборчих бюлетенів, що знаходяться у виборчій скриньці, такими, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців в загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. Відповідне рішення та результати голосування фіксуються у протоколі засідання комісії.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
 Координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         

Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                       

Twitter:https://twitter.com/opora(@opora)