Останній тиждень перед позачерговими виборами до Верховної ради, що відбудуться 26 жовтня, позначився підвищенням інтенсивності агітаційної кампанії, проявами антиагітації, загостренням конкуренції між кандидатами, що вже переходить рамки Закону.

У передвиборчій кампанії на цих виборах партії та кандидати застосовують стандартний набір політичних технологій: зовнішню політичну рекламу, розповсюдження друкованої продукції, агітаційні намети, зустрічі з виборцями і таке інше. Розповсюдженим засобом агітації традиційно залишаються «добрі справи» кандидатів: ремонти доріг, упорядкування дворів, скверів, встановлення дитячих майданчиків, фонтанів, подарунки лікарням, закладам освіти та культури, навіть видання книг і безкоштовні запрошення на спортивні заходи. Новацією є розкручування військової тематики: матеріальна допомога військовим, підготовка воєнізованих загонів, облаштування бомбосховищ, підготовка мирного населення до захисту в умовах військової загрози.

Весь цей перелік підпадає під визначений у ч.14 ст.74 Закону «Про вибори народних депутатів» непрямий підкуп виборців. Лише на етапі завершення агітаційної кампанії, 14.10.2014 р. Верховна Рада України ухвалила законодавчі зміни про посилення відповідальності за вчинення злочинів проти виборчих прав громадян, так наразі по всій Україні відкрито 171 кримінальну справу по фактах підкупу виборців.

Що ближче до виборів, то гостріше протистояння між кандидатами. Нашими спостерігачами зафіксовані випадки залякування кандидатів, тиску з метою примусити до зняття з виборів, як приклад, серія хуліганських нападів у Новій Каховці. Спостерігаються факти нападу на агітаторів, знесення рекламних конструкцій разом з агітацією за допомогою болгарки та ін.

Вплив адміністративного ресурсу на цих виборах значно менший, але він ще є. Окремі посадові особи, зокрема, Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко відкрито демонструє підтримку кандидату Юрію Одарченку. А от голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Путілов підтримує кандидата Андрія Гордєєва тим, що виділив 50 % від загальної суми субвенцій з державного бюджету на фінансування інфраструктурних проектів у Білозерському районі, що входить до виборчого округу, де балотується його протеже. Також зафіксовані випадки організованої участі працівників органів місцевого самоврядування та бюджетної сфери у зустрічах з кандидатами у робочий час. Наприклад, презентація списку кандидатів від «Блоку Петра Порошенка» у Скадовську. Окрім того, кандидати порушували заборону на здійснення передвиборчої агітації під час проведення заходів, організованих органами державної влади та місцевого самоврядування – череда святкувань днів міста як у Херсоні, так і в області.

Щодо організаційної роботи з підготовки до виборів, то виборчі комісії як окружні, так і дільничні розпочали свою роботу, нами були зафіксовані окремі порушення: ОВК № 182 на добу пізніше, ніж визначено в Законі, сформувала дільничні комісії; помічені були випадки порушення  правил присяги у  186-му виборчому окрузі. ОВК № 186 не може добитися, щоб органи місцевого самоврядування їм надали на день голосування придатне приміщення для роботи. Традиційно виборчі комісії потерпають від замін членів комісій. Причина у тому, що штаби подають поспіхом будь-кого до комісій, іноді не повідомляючи людей, що їх включають до складу комісій, а потім вже починають заміни. Як приклад, члени ДВК від кандидатки по 184-му округу Ганни Горкун.

Фінансове таматеріально-технічне забезпечення цих виборів ми визначаємо як задовільне, на цьому етапі всі необхідне фінансування виділене.

Зафіксовані окремі проблеми у роботі Державного органу ведення реєстру виборців. Так, в обласному відділі ми не змогли отримати інформацію про кількість внутрішньо переміщених осіб, які подали заяви на включення до списку виборців. При тому у районах та містах області такої проблеми не виникало.

Інфографіка:

21 10 reliz Kherson

21 10 2reliz Kherson

 

rozklad syl DVK
За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.