Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Борисполі агітмашину – пікап Chevrolet Colorado. На вікнах авто – агітаційна поліграфія. У багажнику – велика подвійна стійка з постерами «25  та 11 батальйони територіальної оборони Київської області «Київська Русь». Батальйони за Ярослава Годунка!»

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до кандидата. Ми попросили його розповісти, коли він заручився підтримкою «Київської Русі» та у чому ця підтримка проявляється. Пан Ярослав зазначив, що половина його виборців знаходяться у цих батальйонах, що до початку виборів він постійно їздив до них на фронт, а також доклався до того, аби відбулася ротація 11 батальйону. І хлопці вирішили це зробити. Ярослав Годунок зазначає, що автомобіль йому не належить і на цю ініціативу він не впливає.

Пізніше до Громадянської мережі ОПОРА звернувся чоловік, що представився паном Юрієм. Він зазначив, що близько тижня тому Ярослав Годунок розмовляв з командуванням 11 батальйону і комбатом розвідки 25 батальйону. Під час цієї розмови було узгоджено макет постерів – на них не мало бути слів про агітацію, закликів голосувати тощо. Лише текст про те, що батальйони за Ярослава Годунка. Зроблено шість таких постерів, їх профінансували за рахунок виборчого фонду кандидата, а гроші на рахунок задля цієї справи внесли волонтери.

20 10 Kyiv obl 20 10 2Kyiv obl

І сам кандидат, і його представник наполягають на тому, що це не агітаційна продукція і виготовлена вона без порушень. «Я не бачу в цьому порушення як юрист, тому що там немає заклику голосувати. І, по друге, там фотографії моєї нема», - каже Ярослав Годунок.

20 10 Kyiv obl Screenshot

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що, відповідно до ч.1 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів», «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України». Курсування агітмашини зі стійкою і плакатами на вікнах не виходять за межі цього визначення. Відповідно до частини 3 статті 68 цього ж закону, «Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів». У нашому випадку рекламним засобом є рекламна стійка на пікапі, що возить агітацію по публічному просторі міста.

Частина 6 статті 68, зокрема, інформує, що передвиборна агітація здійснюєтьсяза рахунок коштів виборних фондів кандидатів у депутати в одномандатних округах. Постери, про які йде мова, якраз і друкувалися за рахунок виборчого фонду.  

Також Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем на гарячу лінію 25 батальйону «Київська Русь». Нас попросили надіслати фотографії стійок для ознайомлення і у відповідь дали спростування.

 - Актуально по выборам, - йдеться в листі. - 25 батальон территориальной обороны "Киевская Русь" официально сообщает, что не поддерживает никого из кандидатов на предстоящих выборах. А тем, кто используем имя батальона для пиара в предвыборной компании, стоит задуматься о последствиях. При возвращении батальона с такими людьми будет жесткий разговор и негативные последствия.»

Факт спростування дає підстави стверджувати, що публічно демонстровані постери, про які йшла мова, має ознаки порушення частини 2 статті 6 ЗУ «Про вибори народних депутатів». А саме – введення в оману виборців.

Кандидат Годунок наполягає, що стійки з постерами правдиві і що він має на меті перевірити, хто заперечує факт підтримки кандидата батальйоном. Водночас, Громадянська мережа ОПОРА інформує, що агітація військовими, навіть по добрій волі і з власного наміру, викликає сумніви щодо своєї законності, адже пункт 2 частини 1 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів» забороняє брати участь у передвиборчій агітації органам виконавчої влади. Нагадаємо, 25 та 11 батальйони «Київська Русь» підпорядковуються міністерству оборони України. А міноборони, у свою чергу, центральний орган виконавчої влади і військового управління, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні сили України.  

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.