У ОВО № 102 від імені Фонду Олеся Довгого будують дитячі майданчик, вручають подарунки, ремонтують  автобуси,  дороги та зупинки громадського транспорту. А у газеті «Знам’янські вісті» від 8 жовтня 2014 року вийшла стаття «Добрі справи Олеся Довгого» з переліком «робіт» фонду.

У статті йдеться про те, чим допомагає фонд громадам с. Цвітне Олександрівського району, с. Подорожнє Світловодського району, міста Світловодська, с. Успенка Онуфріївського району, с. Вершино-Камянка Новгородківського району тощо.

14 10 gaz Korov

14 10 gaz Korov2

Також спостерігачам ОПОРИ відомо про побудову від імені «Фонду розвитку громад» дитячих майданчиків у м. Знам’янка та с. Богданівка Знам’янського району. В усіх випадках на об’єктах будівництва розміщена табличка з зазначенням імені та прізвища кандидата Олеся Довгого (самовисуванець, у 2006 році став депутатом Київради за списком Блоку Леоніда Черновецького, до 2011 був секретарем Київради, до ВР балотувався і не пройшов на виборах у 2012 році, під час передвиборчої кампанії під виглядом соціальної ініціативи поширював серед виборців продуктові набори).

 Kirov 102 pidkup 2Kirov 102 pidkup 1

ОПОРА розцінює такі дії як такі, що містять ознаки непрямого підкупу виборців кандидатом у народні депутати Олесем Довгим. Підкуп виборців здійснюється на всій території округу, про що свідчить інформація у тій же статті.

Відповідно до ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати. Така передвиборча агітація є непрямим підкупом виборців, що карається чинним законодавством.

Згідно ч.6 ст.68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

прес-секретар кампанії спостереження Громадянської Мережі ОПОРА в Кіровоградській області

За коментарями звертатись:
Патруль Євгеній
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області
+380994263118
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучається більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)