У місті Кам’янець-Подільський та Кам’янець-Подільському районі передплатники місцевих газет «Ключ» («Кам’янецький часопис») та «Край Кам'янецький» отримали агітаційні вкладки. У першому випадку в періодичне видання вкладено спеціальний випуск газети Об’єднання «Самопоміч» (№ 15 у бюлетені для голосування по загальноукраїнському багатомандатному округу), а в іншому – кандидата у народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 193 Володимира Мельниченка, котрий є депутатом Верховної Ради. При тому самі редакції до поширення цих зразків політичної реклами не мають ніякого стосунку.

Володимир Мельниченко – народний депутат України, у 2012 році балотувався як самовисуванець, але на той час був членом Партії регіонів і депутатом відповідної фракції у Хмельницькій обласній раді. У парламенті VII скликання Володимир Мельниченко спочатку був у складі фракції Партії регіонів, але разом із Інною Богословською вийшов із неї одним із перших під час подій Євромайдану. Наразі – голова підкомітету з питань фінансового забезпечення та розвитку матеріально-технічної бази судової системи України Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя.

xm Lystivky v gazetah

"Ситуація неприємна. У нас є редакційна політика, свій читач. І ми зовсім не розраховуємо на те, що можемо стати буксиром для матеріалів, до яких ми не маємо ніякого відношення, - сказала на те представникові ОПОРИ редактор газети «Ключ» Тетяна Шоханова.

Ще пікантніша ситуація з виданням «Край Кам’янецький», засновниками якої є районна рада і райдержадміністрація. У газету вкладають агітаційні листівки кандидата-самовисуванця Володимира Мельниченка, а до Верховної Ради кандидатами зареєстровані водночас і голова райдержадміністрації Володимир Барановський (самовисування, член політичної партії ВО «Свобода») та голова районної ради Микола Жоган (член ВО «Батьківщина, яка й висунула його кандидатом у депутати). Зі слів редактора газети Надії Єрменчук, вона теж не знала, що її газету так використовують. По суті, і редактора, і редакційний колектив підставили.

Заступник начальника Кам’янець-Подільського відділення «Укрпошти» Оксана Кулачова повідомила: «Як підприємці, так і кандидати можуть оплатити послугу «доставка рекламної або інформаційної продукції». Договір укладається на рівні Хмельницького. Коштує така послуга від дванадцяти копійок за лист, і плата залежить від розміру».

"Така послуга надається на підставі договору. Це безадресна доставка, яка проводиться паралельно з розповсюдженням періодичних видань, - розповіли нам у відділі маркетингу Хмельницької дирекції «Укрпошти». – Але вкладання у газети – це вже самодіяльність у місцевих відділеннях поштового зв’язку або й безпосередньо листонош. Згідно із законодавством ми не маємо права втручатися у бази даних наших замовників".

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora