У Яготині (місто у Київській області, що є центром 98 виборчого округу) відбулася зустріч кандидата в депутати від «Народного фронту» Володимира Борисенка із мером – Наталією Дзюбою. Зустріч відбулася в міськраді, на неї кандидат прийшов з примірниками власної агітації.

Факт візиту виявили під час моніторингу соцмереж спостерігачі громадянської мережі ОПОРА. Так, уповноважена особа Борисенка Вікторія Шевц виклала фотографії з зустрічі у Фейсбуці. На них чітко видно, як міська голова Яготина Наталія Дзюба розглядає агітацію кандидата.

Вікторія Шевц  так пояснила зустріч Володимира Борисенка із мером Яготина:

- Причина візиту до мера – знайомство, - сказала вона. – Щодо листівок, то ми їх з собою привезли і з собою забрали. Просто ми проїжджали повз – у нас було дуже багато зустрічей з виборцями. Тому листівки у нас були у руках з собою.

За словами Вікторії Шевц, міська голова розповідала кандидату про заходи, які найближчим часом відбудуться у Яготині: відзначення Дня вчителя, Дня ветеранів.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що цей випадок має ознаки порушення статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів».  

Так, у ч 3 ст. 74 читаємо: « Забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі».

Поліграфічна продукція кандидата – однозначно агітація. І він її поширював в приміщенні міськради.

До слова, як відзначають спостерігачі ОПОРИ, кандидат Володимир Борисенко почав агітувати дуже активно – ще до законного початку передвиборчої кампанії. Йому 27 років, але він вже розпоряджапється броньовиком, який від власного імені передає у зону АТО.

Біла броньована розвідувально-дозорна машина, за словами кандидата Борисенка у коментарі місцевому телеканалу, раніше використовувалася не у воєнних цілях. 2011 року за ініціативи Борисенка БРДМ привезли до Борисполя. Його повністю демілітаризували і використовували для власних потреб.

- Будь-хто міг до нас звернктися і ми могли на ньому виїхати, - розповідає Борисенко журналістам. – Така собі група швидкого реагування.

Передача машини в зону АТО за умови реєстрації Борисенка як кандидата вважався б непрямим підкупом виборців. Але він, як ціла низка інших політиків, затягував із набуттям статусу суб’єкта виборчого процесу. Тож спроба зманіпулювати законодавством за рахунок пізньої реєстрації має ознаки фальстарту.

10698641 881032691921299 2592835037927363068 n

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         

Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                             

Twitter:https://twitter.com/opora(@opora)