Про це члени окружної комісії № 68 дізналися із сайту ЦВК. Раніше на цьому сайті була інформація про те, що головою комісії є Кіштулинець Володимир (Політична партія «Зелені»), який на першому засіданні (8 вересня) головував, приймав присягу та офіційно погоджувався виконувати повноваження на платній основі.

Проте, вже 19 вересня на сайті ЦВК інформація про голову окружної комісії змінилася, ним став Габор Олександр (Політична партія «Зелені») – член Дирекції ПАТ „Закарпаттяобленерго” (відповідно до Рішення наглядової ради протокол ПАТ „Закарпаттяобленерго” № 12/2011 від 24.05.2011р.).

У коментарі представнику ОПОРИ Володимир Кіштулинець зазначив, що «не знає чому такі зміни з’явилися на сайті ЦВК, бо від посади голови ОВК не відмовлявся і заяв ніяких не писав. Та й досі ще не бачив офіційного рішення або повідомлення про його заміну, тому й далі виконує свої обов’язки».

Декотрі члени комісії пов’язують таку заміну з одним із кандидатів у народні депутати, який балотується по одномандатному виборчому окрузі № 68 до Верховної Ради України. Член ОВК Віталій Дюрдь (політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода») на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Замінили голову ОВК № 68 на 100 % людину Ковача (Василя Ілліча – авт.) - Габора О.М. члена Дирекції ПАТ „Закарпаттяобленерго” (паспорт ** ******, виданий *******). Часткою у статутному капіталі товариства не володіє. Призначення посадової особи ПАТ "Закарпаттяобленерго" виконано на підставі рішення наглядової ради протокол № 12/2011 від 24.05.2011р. Термін повноважень – до прийняття рішення про відкликання. Попередні посади: директор з енергозбуту ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго", помічник генерального директора з юридичних питань-начальник юридичного відділу ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго", заступник директора з енергозбуту та юридичних питань-начальник відділу контролю за збутом електроенергії ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго"».

2014 09 21 scrin

2014 09 21 scrin2

У коментарі ОПОРІ пан Віталій озвучив настрої комісії: «У нас виникають сумніви щодо неупередженості такого призначення. Кіштулинець Володимир провів два засідання якісно і відповідно до закону, мав бажання так працювати і надалі, тоді ще навіть натяку не було на заміну. А через кілька днів дізнаємося про призначення Габора Олександра, людини, яка на пряму пов’язана з кандидатом Ковачем Василем, інформація про це є у відкритих джерелах. Габор був членом Дирекції ПАТ «Закарпатобленерго», а генеральним директором там був Ковач».

Інформація про те, що Ковач Василь займав посаду генерального директора ПАТ «Закарпатобленерго» на момент обрання його народним депутатом України VII скликання (2012р.) є на офіційному сайті Верховної Ради.

У пункті 3 статті 37 ЗУ «Про вибори народних депутатів» вказано, що дострокове припинення повноважень члена комісії може відбутися без його участі, за «внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії»

За коментарями звертайтеся

Феськов Володимир
 Координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.