Голова облдержадміністрації та його перший заступник, за повідомленням регіонального медіа, керуватимуть окремими окружними штабами кандидата на пост Президента України Ю. Тимошенко. «Адміністративний ресурс по-чернігівськи» прямо не порушує букву Закону, але свідчить про загрозу його зловживання. Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на норми, які можуть бути порушені новою владою.  

З огляду на існуючу нормативно-правову базу, ці призначення не є порушенням, якщо це не оплачувана робота. Державні службовці обмежені в занятті іншою оплачуваною діяльністю окрім наукової, викладацької, творчої тощо. Однак не обмежені в зайнятості на громадських засадах. У тому випадку, якщо буде доведене протилежне, це стане порушенням ст. 7 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Оскільки, пан Івашко та його перший заступник не є кандидатами у Президенти, звинувачувати їх у використанні адміністративного ресурсу не доводиться (ч. 15 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»). Проте, у разі використання ними ресурсів за місцем роботи, вони будуть звинувачені в порушенні рівності умов кандидатів (п. 4 ч. 4 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України»). Тут йдеться про те, що посадові особи мають ставитися рівно та неупереджено до всіх кандидатів.

Також у цьому випадку їх можна притягати до відповідальності за корупційні діяння.

Нагадаємо, корупція - це використання особою, зазначеною в частині першій ст. 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, зазначеній у частині першій статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей.

 

Ольга Різенко,
прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
093 790 90 94

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.