У ході спостереження в Чернівецькій області за президентськими виборами 2014 року активісти Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА виявили на Театральній площі в Чернівцях листівки з зображенням прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та в.о. президента України Олександра Турчинова з написом: «Як про…ти країну за місяць. Навчальний посібник для початківців». Листівки без вихідних даних були розклеєні на тумбах для передвиборчої агітації.

Оскільки до виборчої кампанії поширення цих листівок має опосередковане відношення і ніхто з героїв листівки не є кандидатом на пост Президента, Громадянська мережа ОПОРА закликає всі політичні сили Чернівецької області бути відповідальними та не вдаватись до брудних методів боротьби, а будувати свою кампанію на засадах чесної конкуренції програм та ідей.                                                            

ОПОРА звернулась за коментарем до обласного осередку ВО «Батьківщина». «Виборча кампанія заледве розпочалася, а Чернівцями вже поширюють листівки з розряду «чорного піару», - зазначив голова Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян. - Це в час загальної економічної і політичної кризи, військової загрози і непоправних втрат. У цей час знаходяться ті, хто вважає припустимим витрачати гроші на макулатуру, якою намагається спаплюжити своїх опонентів. Нечесною боротьбою, недоведенням своєї фаховості, не відкритим переконанням виборців, а анонімною «чорнухою». Примітив, зображений на «чорнушних» листівках, найкраще характеризує замовників і організаторів подібного».

Нагадаємо, 25 лютого 2014 року стартувала виборча кампанія з дострокових президентських виборів, які відбудуться 25 травня 2014 року. Станом на 3 квітня, згідно з даними Центральної виборчої комісії, зареєстровано 23 кандидатів на пост Президента України.

Lystivky Chrnuha

 

Детальніше:

Надія Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.