У 170 виборчому окрузі днями від імені кандидата-мажоритарника від Партії регіонів Дмитра Святаша було поширено оголошення про забезпечення населення продпакетами. Як з’ясували спостерігачі ОПОРИ, повідомлення про роздачу продуктових наборів не містили не лише вихідних даних, а й будь-якої достовірної інформації

У тексті оголошення вказано, що благочинна акція буде тривати з 21 по 26 жовтня у громадській приймальні Дмитра Святаша. До переліку обіцяних продуктів  увійшли не лише згущене молоко, цукор, рис та мука, а й ковбаса «Московська», вершкове масло «Президент», оливкове масло, шампанське, цукерки «Вечірній Київ».

Оголошення

Співробітник громадської приймальні народного депутата Дмитра Святаша, секретар Юлія Пушкіна, розповіла спостерігачам ОПОРИ, що 21 жовтня від громадян, які прийшли за продуктовими наборами і простояли під дверима приймальні не відомо скільки часу почали надходити дзвінки щодо рекламних оголошень про видачу продуктів. Секретар зазначила, що було вжито усі можливі заходи: людям, які прийшли, повідомили, що ніяку благочинну акцію Дмитро Святаш не проводить, співробітників приймальні направили зривати об’яви, було подано відповідну заяву до міліції.

Не зважаючи на те, що більшість оголошень було знищено, а на вході до будинку, де знаходиться приймальня і на її дверях розміщено нове оголошення  «Не верьте провокациям!», навіть під вечір 22 жовтня, як переконались спостерігачі ОПОРИ, літні люди продовжували йти за продуктовими наборами. Тих, кого не спиняло нове оголошення при вході, спиняв вахтер і повідомляв, що жодних продуктових наборів у приймальні не давали і не дають.

Харків

Детальніше на МАПІ

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.