Кандидат у народні депутати України по 204 округу (самовисуванець) Руслан Панчишин під час проведення районної спартакіади серед людей з обмеженими можливостями 24 серпня у Хотині від імені “Благодійного фонду Руслана Панчишина” вручив 3 мобільні телефони учасникам спартакіади. Зокрема, 2 телефони отримали керівники осередків товариства інвалідів в Хотинському районі: Гайсенюк В. І., який є головою районного товариства інвалідів та Черновська Л. І., яка очолює осередок товариства в с.Клішківці.

Після отримання подарунку від кандидата в народні депутати, Гайсенюк Віктор Іванович закликав членів свого товариства голосувати за Руслана Панчишина:

Сам захід, на якому відбувалось це дійство, був організований управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Хотинської районної державної адміністрації.

Ці дії підпадають під частину 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», яка встановлює, що:

Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів … . Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, …, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Громадянська мережа «ОПОРА» буде звертатися із цим фактом до ЦВК з вимогою вжити відповідних заходів і припинити порушення Закону кандидатом Панчишиним.

Нагадаємо, що у липні Руслана Панчишина виключили з партії «Фронт змін» - за те, що від його імені пенсіонерам кількох районів (Хотинському, Сокирянському та Кельменецькому - які входять до 204 виборчого округу) роздавали борошно, по 5 кг в одні руки.

Ще раніше, 20 вересня 2011 року, депутати Новодністровської міської ради достроково припинили повноваження Руслана Панчишина на посаді міського голови. Він звернувся до Сокирянського районного суду, який 23 листопада 2011 року відмовив панові Панчишину в задоволенні позовних вимог. Але 12 квітня 2012 року Вінницький апеляційний адміністративний суд відновив його на посаді і визнав рішення депутатів Новодністровської міської ради незаконним. Невдовзі, 23 квітня 2012 року, Вищий адміністративний суд України призупинив дію цього рішення Вінницького адміністративного апеляційного суду.

За коментарями звертайтесь:
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.