Виконком Чернівецької міської ради своїм рішенням від 10 липня 2012 року[1] визначив порядок встановлення агітаційних наметів в місті Чернівці. Документом обмежено до 40 кількість місць за конкретними адресами, де такі намети взагалі можуть бути встановленими. Бажаючим поагітувати за якусь партію чи кандидата доведеться сплатити або 100 гривень за місяць з намету (усі дозволені місця окрім Центральної площі) або 500 гривень на Центральній площі.

Відповідно до прийнятого рішення політичним партіям, які бажають розмістити агітаційні намети, необхідно подати звернення до Чернівецької міської ради про кількість агітаційних наметів, на який термін, місця їх розташування, згідно із визначеним переліком адрес та відповідно до рішення Чернівецької міської ради V скликання від 24.12.2008 р. № 801[2], укласти договори з власниками (користувачами) земельних ділянок на щомісячну плату за тимчасове користування та утримання місць, на яких планується розміщення агітаційних наметів. У разі відсутності укладеного договору на оплату за тимчасове користування місцями розташування агітаційних наметів та не своєчасної оплати згідно укладеного договору – намети підлягатимуть демонтажу у встановленому порядку. На період святкування Дня міста 6-7 жовтня 2012 р. на площах міста Чернівці встановлення агітаційних наметів взагалі заборонено. Подібна практика оплати за агітаційні намети у виборчий період застосовувалася в Чернівцях і на попередніх виборах.

Окрім цього рішення міськвиконкому було затверджено перелік місць, які відводяться у місті Чернівцях, для встановлення стендів для безкоштовного розміщення матеріалів передвиборної агітації з проведення виборів народних депутатів України, а також заборонено розміщення агітаційних листівок на освітлювальних опорах, опорах тролейбусних ліній, стінах будинків та споруд, парканах, деревах тощо.

За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, [email protected]

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.



Рішення виконкому Чернівецької міської ради від 10 липня 2012 року № 441/14 "Про затвердження переліку місць на території міста Чернівців, які відводяться для встановлення агітаційних наметів та стендів під розміщення матеріалів, для проведення передвиборної агітації з проведення виборів народних депутатів України та визнання такими, що втратили чинність, рішення виконавчого комітету міської ради з цих питань" - http://chernivtsy.eu/portal/f/mv/mvk2012014-441.doc

Рішення 35 сесії Чернівецької міської ради V скликання від 24.12.2008 року № 801 "Про внесення змін до рішення 23 сесії міської ради V скликання від 27.12.2007 р. № 489 “Про затвердження величини плати за тимчасове користування місцями розташування зовнішньої реклами в м. Чернівцях та відміну раніше прийнятих рішень" - http://chernivtsy.eu/portal/f/mr/ses2008035.doc