16 лютого Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку в багатомандатному окрузі)". Ухвалений законопроект (реєстр. № 3700) було внесено лідерами п’яти депутатських фракцій: "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Народний фронт, Об’єднання "Самопоміч", ВО "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка.

Громадянська мережа ОПОРА закликає український парламент скасувати цей Закон на підставі фактів грубого порушення Регламенту Верховної Ради України під час його прийняття. Цей крок дозволив би зупинити суспільне розчарування в парламенті та політичному процесі в цілому. У разі відмови Верховної Ради від скасування Закону закликаємо Президента застосувати відповідне вето.

Закон "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі)" запроваджує можливість виключення кандидатів у народні депутати України з виборчих списків уже після оголошення результатів голосування на підставі рішення з’їзду політичної партії. Дія цього Закону має поширюватися на виборчі списки кандидатів від політичних партій, які були суб’єктами виборчого процесу на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. Тобто в разі набуття чинності цим законом з’їзди партій зможуть уже зараз змінювати черговість набуття мандатів кандидатів, включених до виборчих списків парламентських політичних сил.

При цьому законодавець не визначив жодних підстав для прийняття рішення з’їздом партії про виключення кандидата з виборчого списку після оголошення результатів голосування. Закон не містить процедур прийняття з’їздом партії відповідного рішення, але вказує на необхідність його реєстрації в Центральній виборчій комісії.

У зв’язку із прийняттям законопроекту № 3700, ОПОРА заявляє про наступне:

  • Законопроект № 3700 було прийнято з грубим порушенням Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", оскільки результативне голосування народних депутатів України відбулося вже після неотримання цим проектом необхідної підтримки депутатського корпусу.

Провальне голосування за законопроект 16 лютого 2015 р. мало би призвести до визнання його відхиленим та неможливості його внесення на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях парламенту (стаття 107 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України"). Натомість, за вимогою лідерів п’яти депутатських фракцій, Верховна Рада України в цей же день проголосувала за повернення до розгляду законопроекту і з порушенням Регламенту – за основу та в цілому.

Відмова від другого читання цього законопроекту також відбулася з порушенням Регламенту. Як засвідчує стенограма пленарного засідання Верховної Ради України, частина народних депутатів України висловлювала гострі зауваження до законопроекту, а регламентні норми передбачають можливість прийняття Закону без другого чи третього читання лише в разі визнання законопроекту таким, що не потребує доопрацювання та відсутності зауважень щодо його змісту від народних депутатів. Крім цього, законопроект № 3700 поставив своєрідний антирекорд за кількістю спроб включити його до порядку денного та результативно проголосувати протягом грудня 2015 – лютого 2016 року (відбулося 25 відповідних голосувань).

  • Проект Закону № 3700 не відповідає рекомендаціям та висновкам авторитетних міжнародних організацій щодо неприпустимості партійного диктату над обраними народними представниками. Законопроект № 3700 вводить цей диктат на рівні виборчих списків.

Міжнародні організації, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи та Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія), раніше надавали негативну оцінку імперативному мандату для народних депутатів України. До прикладу, у Резолюції ПАРЄ "Функціонування демократичних інститутів в Україні" від 19.04.2007 р. зазначалося, що відкликання народних представників політичними партіями є неприйнятним у демократичній державі. Асамблея висловлювала впевненість, що послідовна політична програма, відповідальне та віддане членство в партії, а також прискіпливий відбір партійних кандидатів є ефективнішими інструментами заохочення партійної та фракційної дисципліни (пункт 9 Резолюції). Натомість у висновку Венеціанської комісії щодо проекту змін до Конституції України від 13.12.2003 р. зазначалося, що прив’язування мандата народного депутата до членства в парламентській фракції партії чи блоку партій поставить до певної міри партії чи блок партій над виборцями, які самі не мають можливості скасувати парламентський мандат, яким депутат наділяється шляхом виборів.

Ці рекомендації про неприпустимість партійного диктату щодо народних представників є актуальними і для законопроекту № 3700, оскільки останній вводить необмежені можливості керівництва партії переглядати перелік вже де-факто обраних осіб після оголошення результатів голосування. Пропонується застосувати один із специфічних різновидів партійного імперативного мандата, котрий ставить рішення партії вище волевиявлення виборців.

  • Положення законопроекту № 3700 підривають довіру громадян до результатів голосування та інституту виборів у цілому.

Відповідно до чинного законодавства про вибори народних депутатів України виборці голосують у цілому за виборчий список політичної партії, жодним чином не розмежовуючи підтримку тих чи інших кандидатів. При цьому виборчі списки містять черговість кандидатів, на яку не може не звертати увагу виборець. Перегляд виборчого списку після оголошення результатів голосування змінює зміст волевиявлення виборців.

  • Застосування положень законопроекту до виборчих списків нинішніх парламентських партій засвідчує поточну політичну мотивацію лідерів фракцій лобіювати відповідний законопроект та намагання підлаштувати законодавство під внутрішньопартійні виклики.

Новоприйняті закони, як відомо, не мають зворотної дії в часі, а тому спроби застосувати положення законопроекту № 3700 до нинішнього парламенту є сумнівними з правової точки зору.

Таким чином, законопроект № 3700, на думку ОПОРИ, був прийнятий із порушенням норм Регламенту, а його положення загрожують конституційним засадам виборчого процесу.

У зв’язку з цими обставинами ОПОРА закликає народних депутатів України на підставі статті 48 Регламенту Верховної Ради України та із врахуванням фактів порушення законодавчої процедури скасувати Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі)". Відповідна Постанова про скасування Закону в належні строки вже зареєстрована одним із народних депутатів.

Закликаємо Голову Верховної Ради України та народних депутатів України зупинити процес деградації законодавчого процесу в Україні та припинити порушення Регламенту Верховної Ради України, які набули масового характеру.

До відома. Із голосуванням народних депутатів за законопроекти, які стосуються введення партійного імперативного мандата, можна ознайомитися на сайті rada4you.org.
 

(#рада8 #rada8 #opora #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.