Громадська мережа ОПОРА проаналізувала передвиборчі програми кандидатів в народні депутати у виборчому окрузі 151. Нагадаємо, 21 червня завершилась реєстрація ЦВК. В одномандатному виборчому окрузі №151 за мандат нардепа змагаються 47 кандидатів.

Згідно з аналізу одразу 31 з 47 кандидатів в своїх програмах мають ознаки плагіату (65,95% від усіх програм). З них 15 запозичені з інших програм, 12 – скопійовані з власних програм попередніх років. Ще 4 є партійними програмами. При цьому, з 15 програм, які є запозиченими, 14 належать самовисуванцям. Ще одна програма належить кандидату від «Європейської партії України» Максиму Березіну. Цікаво, що жоден з 17 кандидатів, котрі були зареєстровані ЦВК 21 червня – в останній строк, не мають унікальних програм.

Троє кандидатів мають власні партійні програми, які використовують усі кандидати від даних політичних сил – Іван Близнюк («Свобода»), Валерій Богун («Україна славетна») та Марина Петросянц («Солідарність жінок України»). Ще один кандидат Олександр Панченко, незважаючи на те, що балотується кандидатом від партії «Народний рух України», був висунутий які кандидат на з’їзді партії «Сила людей», 15% партійної програми якої використовує.

40%, або 6 з 15 скопійованих програм мають ознаки плагіату більш ніж на 70% (Ващенко, Завадський, Кутовий, Лінська, Толстоухов, Чиркова). При цьому, передвиборча програма Сергія Азізова, хоча й має лише 50% співпадіння, повністю базується на програмі Тараса Кутового 2012 року, який балатувався у цьому ж окрузі. Окремої уваги заслуговую програма Софії Ващенко, яка була на 76% скопійована у кандидата в Президенти України в 2014 році Василя Противсіх.

У 4 кандидатів програми мають ознаки компіляції – скопійовані одразу з кількох програм. При цьому, програма Максима Березіна складається з фрагментів програм різних кандидатів в 151-му ВО в різний час.

Лише 16 кандидатів мають унікальні передвиборчі програми (34,04%). З них програма Богдана Кривошеєва, по суті, складається з одного абзацу, який повторюється протягом всього тексту. Слід зауважити, що до числа унікальних програм входять всі найбільш активні учасники виборчого процесу – Березянський, Богдан, Бондар, Ляшко, Мамоян, Манько, Мигаль, Ольшанський, Овчаренко, Пархоменко, Чадюк. Лише Олексій Рябоконь має 20% співпадіння з програмою Тараса Кутового у 2012 році. Нагадаємо, наразі Міністр аграрної політики активно підтримує Рябоконя як кандидата в ВО 151. Власниками унікальних програм є 8 самовисуванців та 8 кандидатів від партій.

14 кандидатів мають співпадіння в програмі з іншими кандидатами, які балотуються на проміжних виборах до Верховної Ради 2016 року. Одразу 6 кандидатів мають співпадіння з кандидатами з 206-го виборчого округу.

Окремої уваги заслуговує аналіз інформації про авторів файлів передвиборчих програм, які викладені на сайті ЦВК, дату їх створення та редагування. Відповідно до аналізу метаданих файлів спостерігачами ОПОРИ було виявлена, що деякі програми редагувалися одними й тими самими користувачами. При цьому, імена користувачів комп’ютерів ідентичні до ініціалів деяких співробітників ЦВК. Подібні випадки з цими ж користувачами виявлені й в інших округах.

Відтак, одразу у шести документах останнє збереження належить користувачу «birushovaav». Це програми Інни Авраменко, Олександра Березянського, Івана Близнюка, Андрія Вознюка, Олександра Жалдака та Валерія Пархоменка. 

4 07 VO 151 lyshe tretyna kandydativ majut unikalni peredvyborchi programyphoto1

Користувач «Bort21» значиться останнім, хто зберігав файл, чотирьох кандидатів – Боченка, Ващенка, Лінська та Мельник. При цьому, усі вони були зареєстровані в останній день, 21 червня, та є не унікальними.

4 07 VO 151 lyshe tretyna kandydativ majut unikalni peredvyborchi programyphoto2

Програми двох кандидатів – Микити Камінського та Тетяни Чиркової, збережені «sytnykal» та також мають очевидні ознаки плагіату.

4 07 VO 151 lyshe tretyna kandydativ majut unikalni peredvyborchi programyphoto3

Так само файли трьох програм кандидатів редагував останнім користувач «korzhiv». При цьому, програми Мамояна, Ковальчука та Кривошеєва є повністю унікальні.

4 07 VO 151 lyshe tretyna kandydativ majut unikalni peredvyborchi programyphoto4

Програми Віктора Казакова, Анни Каленюк, Дмитра Таранова та Юрія Чиридніка, котрі були зареєстровані в останній день, 21 червня, створені ще в 2014 році та не змінювались до цього часу. З них лише файл програми Казакова містить метадані. В інших дана інформація відсутня. При цьому, останнє збереження програми Казакова належить користувачу «Bort5», який значиться автором файлу програми Андрія Вознюка. 

151-й виборчий округ: Лише третина кандидатів мають унікальні передвиборчі програми 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.