Як вдалось встановити спостерігачу Громадянскої мережі ОПОРА, з 10 жовтня у кожне село виборчого округу №142 (Арцизький, Саратський, Тарутинський райони, частина Болградського та Кілійського районів) у «базарні дні» приїжджає агітгрузовік кандидата в нардепи від партії Блок Петра Порошенка Сергія Паращенка, і проводить продаж пакетів з продуктами.

До складу такого пакета входить: 3-5 кг цибулі, 4-5 кг картоплі та 3 кг борошна вищого гатунку, які продають мешканцям по 5 гривень за один пакет. Якщо порахувати реальну ціну такого пакету (враховуючи ціни, за якими такі продукти можна придбати на місцевому ринку), то це буде не менше 55 грн. Нагадаємо, що згідно ч. 14 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям на пільгових умовах товарів». Отже, враховуючи, що вартість продуктового пакету перевищує дозволену норму законом (36, 54 грн.), така передвиборна агітація є непрямим підкупом виборців.

Продавці-агітатори, які продають дані пакети, одягнені у фартухи і кепки з символікою кандидата у нардепи, вручаючи покупцям товар у брендованому пакеті і агітаційну поліграфічну продукцію наполегливо рекомендують голосувати за Сергія Паращенка.

01 Paraschenko podkup 1 01 paraschenko podkup 2 gitatsiya

01 paraschenko podkup 3 5 griven 01 paraschenko podkup 5 mashina

Нагадаємо, що Сергій Паращенко балотується у народні депутати від 142 в.о. Суб’єктом його висування є політична партія Блок Петра Порошенка. Сам кандидат проживає у селі Виноградівка Арцизького району Одеської області, є головою СФГ "Агрофірма "Бургуджі".

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.