19 жовтня в м. Красноград (179 ВО) пройшов захід, організований чинним депутатом Харківської обласної ради Миколою Муригіним та самовисуванцем Василем Грицаком. Під час чого дії останнього мали ознаки чорного піару іншого кандидата та непрямого підкупу виборців.

Захід, свідками якого стали спостерігачі ОПОРИ, розпочався з промови депутата облради Миколи Муригіна (фракція Партії регіонів). Судячи з її змісту, на концерті мав бути присутнім голова Харківської облради Сергій Чернов, але той “фізично не зміг” цього зробити.

Наступним виступив кандидат в депутати Василь Грицак, який і поділився з присутніми тим, що Микола Муригін є співорганізатором концерту. “Я організував сьогодні з Миколою Олексійовичем оце свято” - оголосив зі сцени Василь Грицак. Також в негативному значенні, що можна розцінити як чорний піар, він згадував про свого опонента на окрузі Анатолія Гіршфельда, котрий в 2012 році висувався Партією регіонів по цьому округу та був обраним народним депутатом: “Я борюся сьогодні за мир, не у Верховній Раді, як це робить Гіршфельд — голосує за війну. Він проголосував — і у нас війна”.

Далі Василь Грицак та Микола Муригін відкрили пам'ятник “Дерево кохання”, на честь чого молодятам та парам, що відсвяткували 25річчя шлюбу — вони подарували торти.

gricak ta tort news 21 10

Після цього відбувся концерт за участі місцевих колективів. Протягом нього проводилися конкурси, а за їх результатами переможців нагороджували цінними призами. Серед них - букети квітів, фоторамка, три примірника третього тому історичного альманаху “Красноградщина”, тепловентилятор, холодильник. Зауважимо, що спонсором тільки останнього подарунку офіційно виступив власник одного з місцевих кафе.

holodilnik news 21 10

ОПОРА підкреслює, що Закон України “Про вибори народних депутатів України” забороняє участь у веденні агітації посадових осіб органів місцевого самоврядування (стаття 74, пункт 1). Але, враховуючи те, що Микола Муригін займався подібним поза робочим графіком — у вихідний день, то дана законодавча норма не порушена.

Проте порушено пункт 14 зазначеної статті. В пункті 14 йде мова про заборону ведення агітації, що супроводжується наданням виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів чи інших матеріальних цінностей. Така передвиборча агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за кандидата у депутати або згадуванням імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Виключенням є тільки той випадок, якщо ці товари містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, та їх вартість не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати — а це приблизно 37 грн.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)