У Херсоні під час святкувань Дня міста колишній мер і народний депутат України, потенційний самовисуванець по виборчому окрузі №182 Володимир Сальдо на День міста урочисто закладав новий парк, передбачений Генеральним планом міста.

 

Про те, що він балотуватиметься в народні депутати, Володимир Сальдо заявив на брифінгу у коментарі спостерігачу Громаднської мережі ОПОРА. Зокрема, він зазначив, що його членство у Партії регіонів є в минулому і зараз він кандидуватиметься як мажоритарник-самовисуванець. У списках зареєстрованих кандидатів Володимира Сальда ще немає.

Публічно оприлюднений намір балотуватися, проведення агітаційних заходів і затягування з реєстрацією в ЦВК – це фальстарт і маніпуляція чинним законодавством. Адже до моменту реєстрації в ЦВК особа не є суб’єктом виборчого процесу, а отже – може ухилятися від тих обмежень, які на кандидатів накладає Закон України «Про вибори народних депутатів». А отже, порушується ч. 3 ст. 3 цього закону, яка гарантує, що усі кандидати у народні депутати України (далі - кандидати у депутати) мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Адже ті особи, які одразу зареєструвалися і таким чином легітимізували свій статус суб’єкта виборчого процесу, не можуть безнаказанно використовувати адмінресурс, використовувати кошти з непередбачених законодавством джерел, робити виборцям подарунки у вигляді товарів і послуг (за невеликим винятком). Натомість, відсутність вчасної реєстрації дає змогу водночас повідомити виборців, що політик претендує на крісло народного депутата (у випадку з Володимиром Сальдом це було зроблено через ЗМІ – на брифінгу), агітувати за себе, не гребуючи способами, але не нести за це жодної відповідальності до моменту реєстрації у ЦВК. 


Так, якби Володимир Сальдо був зареєстрованим, його дії на День міста мали б ознаки низки порушень.
Агітація у День міста – це порушення ч. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»:
- Забороняється проведення агітаційних заходів (…) під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.
До всього, якщо б парк фінансувався з міського бюджету чи за гроші інвесторів, а Володимир Сальдо видавав би це за своє досягненн, то це було б введенням в оману виборців (ч. 2 ст. 6). Якщо б він робив це за рахунок власного передвиборчого фонду, то ці дії класифікуються як непрямий підкуп – ч. 14 ст. 74).

Ідея створення парку в Таврійському мікрорайоні звучала ще 2010 року у передвиборній програмі колишнього херсонського міського голови Володимира Сальдо, який був на цій посаді майже три каденції. Проте, лише зараз, напередодні виборів, цей проект знову виник, - інформують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА інформують, що розмаху робіт по облаштуванню парку вражає – зрівняно велику ділянку, яка раніше була невпорядкованим пустиреміз зарослями. Тут місцеві жителі, не маючи іншого місця для прогулянок, проводили вільний час. Зараз там оранка, яка, за словами упорядників проекту, простягнеться на три кілометри. Також Сальдо додав, що на майбутнє, аби довести парк до пуття, в проект треба буде вкласти багато коштів.

Громадянська мережа ОПОРА констатує, що фальстарт, факти маніпуляцій із законодавством, спроби його обійт за рахунок відтермінування реєстрації в ЦВК набувають все більшої популярності серед політиків у передвиборчий період.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
[email protected]

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.