Активісти та небайдужі черкащани ввечері 15 вересня прийшли на засідання окружної виборчої комісії № 194, з вимогою замінити Ольгу Козько, яку ЦВК нещодавно призначила заступником голови ОВК. Проте сама Козько на засідання не з’явилася, відповідно, присягу не ще приймала. Нині члени комісії хочуть проконсультуватися з ЦВК щодо цієї ситуації, та, можливо, підняти питання щодо заміни Козько у разі її відсутності на наступному засіданні.

Нагадаємо, що згідно постанови ЦВК від 12 вересня 2014 року № 932, центральна комісія припинила повноваження Людмили Салипи (виконувала обов’язки заступника голови комісії, від Партії Зелених України) та призначила на її місце Ольгу Козько (також від Партії Зелених України).

У коментарі ОПОРІ Салипа пояснила, що просто обмовилась про те, що ймовірно не зможе звільнитися зі своєї основної роботи, і члени ОВК швидко підняли це питання і, зрештою, її замінили.

Нагадаємо, що на парламентських виборах у 2012 році під час підрахунку голосів Ольга Козько ховала печатку та ключі від сейфу, де лежали протоколи і, навіть, намагалася винести їх з окружної комісії, чим і завоювала неоднозначне до себе ставлення.

Окрім того, представники різних громадських організацій та активісти підписалися під зверненням щодо припинення повноважень Ольги Козько. «У листопаді 2012 року народний депутат України Леся Оробець зверталася до Генеральної прокуратури України з приводу дій О.І.Козько, свідком яких стала вона сама. За свідченням Л.Оробець Ольга Козько, будучи головою ОВК 194 виборчого округу вчинила ряд дій, які зупинили встановлення підсумків голосування в цьому окрузі: знищила протокол про підсумки голосування в 194 виборчому окрузі та винесла печатку ОВК із приміщення комісії. Дії О.Козько містили ознаки злочину, передбаченого ч.3 ст 157 Кримінального кодексу України, а саме: ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин з використанням свого службового становища», ідеться у зверненні. Його активісти планують надіслати голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському та голові Партії Зелених Денису Москалю.

Активісти навіть залишили для Ольги Козько карикатуру-попередження.

У членів самої комісії до Ольги Козько також неоднозначе ставлення. Наприклад, Михайло Мушієк від ВО «Батьківщина» виступає категорично проти призначення Козько, тоді як голова комісії Поліна Ісаєнко від ВО «Громада» стосовно цього питання хоче проконсультуватися з ЦВК.

Cherkasy IMG 7025

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website:http://oporaua.org/

http://opora.ck.ua(регіональний сайт)

Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora

Twitter:https://twitter.com/opora(@opora)