Організація позачергових виборів Сумського міського голови у квітні 2014 р. відбувалася з затримками та супроводжувалася проблемами у роботі територіальної виборчої комісії. Так,Сумська міська виборча комісія не змогла зібратися у повному складі та вчасно розпочати свою роботу з огляду на відсутність кворуму та ігнорування засідань трьома членами комісії від КПУ. Таким чином, виникла затримка з реєстрацією документів кандидатів на посаду мера Сум, які, як наслідок, не змогли заздалегідь розпочати свою агітаційну роботу. Станом на початок травня 2014 р. лише троє з 13 кандидатів на посаду міського голови активізували свою діяльність – О. Лисенко, член ВО «Батьківщина», в.о. Сумського міського голови; А. Жук, член депутатської групи «ЄС: європейські Суми» у міській раді, кандидатура попереднього міського голови Г. Мінаєва; О. Мовчан, кандидат від ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

Складна ситуація склалася щодо роботи Сумської міської виборчої комісії, яка довгий час не могла зібрати кворум для прийняття легітимних рішень. На початку квітня 2014 р. постановою ЦВК було достроково припинено повноваження 4 ключових членів зазначеної комісії, у тому числі на підставі особистої заяви про складення повноважень усунуто від посади голову Сумської міської виборчої комісії Тетяну Бересь, представницю ПАРТІЇ РЕГІОНІВ. Уже 11 квітня Центральна виборча комісія призначила головою комісії Ольгу Старосєльську, яка представляє Народну партію, заступником голови Нелю Поліщук від партії «За Україну!», секретарем Єлизавету Євстаф’єву від партії «Реформи і порядок». Проте, не зважаючи на кардинальне оновлення, до 29 квітня комісія не могла налагодити роботу через те, що троє членів комісії, які представляють Комуністичну партію України, не з’являлися на засідання, хоча повноважень офіційно не складали (Д. Рохманова, М. Панченко, І. Каравай). Так, засідання комісії, яке мало б відбутися 24 квітня, було зірване через відсутність кворуму. Попри зазначені організаційні проблеми, до 1 травня 2014 р. міській виборчій комісії  вдалося зареєструвати 13 кандидатів на пост міського голови міста Суми.

Активність потенційних кандидатів і партій

На пост Сумського міського голови претендують 13 кандидатів, 8 з яких є безпартійними самовисуванцями:

Володимир Азанієв, директор ТОВ «Потенціал», безпартійний, самовисуванець;

Павло Борисов, більш детальна інформація про якого наразі відсутня;

Руслан Богданович, старший офіцер мобілізованого відділення Сумського міського комісаріату Військових Сил України, безпартійний, самовисуванець;

Анатолій Жук, директор департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, безпартійний, самовисуванець;

Сергій Клочко, заступник директора ДФ «Еридан», безпартійний, самовисуванець;

Євген Косяненко, директор ТОВ «Керуюча компанія «Коменерго-Суми», безпартійний, самовисуванець;

Володимир Лаврик, президент Сумського обласного благодійного фонду «Християнська ініціатива», член партії Християнсько-демократичний союз;

Олександр Лисенко, секретар Сумської міської ради, в.о. міського голови, член партії ВО «Батьківщина», висунутий Сумською міською партійною організацією ВО «Батьківщина»;

Олексій Мовчан, тимчасово безробітний, член ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, кандидат від Сумської міської організації ПАРТІЇ РЕГІОНІВ;

Дмитро Наталуха, директор ТОВ «ЕкостандартРециклинг», безпартійний, самовисуванець;

Микола Сурженко,член партії «Правий сектор», керівник обласної організації партії «Правий сектор»;

Володимир Терещенко, заступник генерального директора ДП «Національна кінематика України», безпартійний, самовисуванець;

Олександр Тимчук, директор приватної фірми «Тімвел», безпартійний, самовисуванець.

Ведення передвиборчої агітації

Передвиборча боротьба за посаду Сумського міського голови фактично тільки розпочалася. Тривала пауза у роботі Сумської міської виборчої комісії завадила кандидатам зареєструватися на початку строку, передбаченого для офіційної реєстрації. Це зокрема вплинуло на те, що передвиборча агітація майже не проводилася до травня 2014 р. Нагадаємо, що претенденти на посаду міського голови мають право проводити передвиборчу агітацію лише після офіційної реєстрації.

Протягом квітня відбулося лише висування кандидатів від деяких політичних сил на посаду міського голови, окрім того, у якості непрямої агітації можна розглядати діяльність в.о. міського голови О. Лисенка. Загалом, нині найбільш активно себе проявили троє кандидатів – О. Лисенко, член ВО «Батьківщина», в.о. Сумського міського голови; А. Жук, член депутатської групи «ЄС: європейські Суми» у міській раді, кандидатура попереднього міського голови Г. Мінаєва; О. Мовчан, кандидат від ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

Зважаючи на свою посаду в.о. Сумського міського голови, протягом квітня найбільше можливостей для спілкування з виборцями та представлення їм своєї позиції мав Олександр Лисенко, за сумісництвом – голова Сумської обласної партійної організації ВО «Батьківщина». Станом на початок травня О. Лисенко провів низку зустрічей з громадськістю, які широко висвітлювалися на муніципальному сайті. Окрім того, в.о. міського голови з моменту свого призначення анонсував практику щоденного прийому громадян, брав участь у громадських, зокрема студентських заходах та іншими способами провадив активну публічну діяльність, яка може бути розцінена як непряма передвиборча агітація.

Слід зазначити, що наприкінці квітня на засіданні Ради Сумського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів присутні члени Ради, крім однієї особи, підтримали кандидатуру О.Лисенка. Окрім того, 22 квітня на громадському обговоренні кандидатур на посаду Сумського міського голови, у якому взяли участь представники Самооборони, ГО «Майдан», товариства «Просвіта», сумського осередку Конгресу «Української інтелігенції» та інших громадських організацій і об’єднань Сумщини, більшість також підтримала Олександра Лисенка. Трохи згодом, 24 квітня, на партійній конференції Сумської міської організації партії ВО «Батьківщина» О. Лисенка було офіційно висунуто кандидатом на посаду Сумського міського голови від ВО «Батьківщина».

23 квітня 2014 року на 20-й конференції Сумської міської організації ПАРТІЇ РЕГІОНІВ кандидатом на посаду міського голови було висунуто Олексія Мовчана, колишнього секретаря Сумської міської ради. 24 квітня 2014 року у приміщенні Sumynews відбулося офіційне висунення на посаду міського голови м. Суми члена депутатської групи у міській раді «ЄС: європейська Сумщина» (колишня фракція «Рідне місто») Анатолія Жука. Висуванця представляв колишній міський голова Г. Мінаєв, який висловив свою цілковиту підтримку цьому кандидату.

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

Основна конфліктна лінія розгорнулася між представником ВО «Батьківщина», в.о. міського голови О. Лисенком та А. Жуком, якого підтримує колишній міський голова Сум Г. Мінаєв. Так, 28 квітня Г. Мінаєв скликав прес-конференцію та зробив заяву про порушення антикорупційного законодавства О. Лисенком, який, за словами колишнього мера, суміщає посаду в міськраді з  підприємницькою діяльністю, що є прямим порушенням законодавства. У відповідь, О. Лисенко відкинув ці звинувачення та назвав їх брудними технологіями.