День космонавтики у Харкові пройшов насичено: бігли марафон з МТС, запускали повітряні кульки з волонтерами обласного штабу Ольги Богомолець, співали гімн в ланцюгу єднання, зібрали мітинг за референдум та проводили марш єдності «Коліївщина-2014».День космонавтики у Харкові пройшов насичено: бігли марафон з МТС, запускали повітряні кульки з волонтерами обласного штабу Ольги Богомолець, співали гімн в ланцюгу єднання, зібрали мітинг за референдум та проводили марш єдності «Коліївщина-2014».

12 квітня у Харкові розпочалось спортивно. О 10:30 на площі Свободи стартував «МТС. Харьковский международный марафон». На заході не було жодної політичної агітації. Про політику нагадало лише оголошення ведучих про участь у одному з забігів народного депутата України Валерія Писаренка. Партійність депутата ведучі не згадували. В цілому марафон, як і належить спортивному заходу, був позбавлений будь-яких проявів політики.

Опівдні на площі Конституції волонтери обласного передвиборчого штабу кандидата в Президенти України Ольги Богомолець, провели акцію, приурочену до Дня космонавтики. Добровольці запропонували перехожим написати на повітряній кульці те, що вони вважають зайвим в Україні і від чого хотять позбутися. Коли усі кульки отримли свої «негативні» написи, їх відпустили у небо. Учасник заходу, волонтер, який назвав себе Русланом, повідомив, що таким чином люди «відпускають усе погане». Марія Лукашевич – ще один волонтер – активно спілкувалася з усіма охочими. Вона зазначила: для роботи команді Ольги Богомолець на час передвиборчих перегонів необхідні волонтери. Наостанок учасники акції зробили групове фото.

О 14:00 на деяких вулицях Харкова, зокрема, на Полтавському Шляху, люди, взявшись за руки, співали Державний Гімн України. Так тут брали участь в акції «Ланцюг єднання». Як зазначено на офіційному сайті події, вона проходила за ініціативою громадян України. На заході жодних форм агітації не спостерігалося.

Близько 16:00 на площі Свободи під памятником В. Леніну почав збиратись мітинг на підтримку референдуму. Ані символіки політичних партій, ані лозунгів на підтримку кандидатів у Президенти тут не було. Як стало відомо, нарередодні Харківський окружний адмімістративний суд в інтересах національної безпеки та громадського спокою заборонив проросійським активістам проводити подібні безстрокові мирні акції. Відтак, люди вийшли на мітинг, не зважаючи на рішення суду.

О 18:00 біля памятника Т. Шевченку у саду імені Т. Шевченка розпочався інший мирний захід – марш єдності «Коліївщина-2014». Тут скандували «Слава Україні! Героям слава!», «Слава нації, смерть ворогам!», «Україна понад усе», а також співали Державний Гімн України. Над натовпом майоріли Державні прапори України, а також чорно-червоні прапори. На одному з таких чорно-червоних прапорів був невеликий герб України. Агітацій «за» чи «проти» кандидатів чи партій не було. Як повідомив спостерігачам «ОПОРИ» представник обласної пресс-служби ВО «Свобода» Дмитро Іваницький, марш єдності - громадська ініціатива. Він зазначив, що не володіє інформацією про участь у заході інших членів ВО «Свобода». Також журналіст наголосив: приймає участь у марші як громадянин з активною громадянською позицією.

 

ghfj

 

ooo

hhh

lll

jjj\

 

hjj

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.