9 вересня 2013 року по 94 виборчому округу з центром у місті Обухів почали їздити автівки, на яких розміщено зображення з обкладинки журналу «Країна» Остапа Семерака. За версією журналу «Країна», саме Остап Семерак буде майбутнім висуванцем від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина». Хоча лідер фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк та опозиція в цілому публічно підтримали екс-кандидата Віктора Романюка, котрий балотувався по цьому округу на парламентських виборах 2012 року.

Фактично, Остап Семерак не порушує законодавство України, адже початок виборчого процесу поки не почався і така агітація є політичною, а не передвиборчою. Але ОПОРА зауважує, що такими діями кандидати нехтують принципом рівних можливостей.

Реклама Семерака

(Фото: Владлен Сергієнко)

Нагадаємо, 30 жовтня 2012 року до Обухівського районного суду представниками різних суб’єктів виборчого процесу (переважно від Партії регіонів, Тетяни Засухи та самовисуванця Юрія Михайлівського) було подано 17 позовних заяв. Протягом 31 жовтня були розглянуті усі позовні заяви. Обухівський районний суд задовольнив 8 позовів та відхилив 8. Васильківський районний суд задовольнив 10 позовних заяв та відхилив одну.

1 листопада представники Тетяни Засухи та Партії регіонів подали апеляції до Київського Апеляційного суду та виграли всі, окрім однієї.

Вночі, з 3 листопада на 4 листопада 2012 ОВК № 94 на підставі рішень суду про недопуск офіційних спостерігачів на дільниці в день голосування, скасувала результати волевиявлення громадян на 28 дільницях, а це близько 30 тис. голосів.

Центральна виборча комісія зазначила, що результати виборів на ОВК 94 встановити неможливо та 5 листопада 2012 року видала Постанову «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223».

У листопаді 2012 року Віктор Романюк подав заяву в Європейський суд з прав людини зі скаргою на рішення окружної виборчої комісії № 94.

У лютому 2013 року Романюк покинув Україну через здійснення тиску на його підприємство та інкримінування шести кримінальних проваджень.