У період із 07 по 16 вересня спостерігачі ОПОРИ фіксують на вулицях міст Закарпаття встановлення білбордів із символікою партій: «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Наш край», «KMKSZ» («КМКС»), «УКРОП», «5.10».

Зафіксовано початок роботи перших вуличних наметів із партійною символікою: ВО «Свобода» та «Радикальної партії Олега Ляшка». У наметах роздають друковану.

Намети «Радикальної партії Олега Ляшка» з’явилися у людних місцях Ужгорода.

16.09 namet ljashko

У них усім охочим роздавали листівку у вигляді газети «Боротьба. Вісник Радикальної партії. Закарпаття». Згідно з вихідними даними, тираж продукції – 30 тисяч примірників. На сторінках – інформація про потенційних кандидатів від цієї політичної сили до Ужгородської міської ради, а також подано їх точку зору відносно різних суспільно-політичних питань.

16.09 ljashko borotjba visnyk

У іншій листівці формату А-4 подана інформація що партія зробила і що планує зробити. Тираж продукції, вказано на листівці, – 1000 примірників.

16.09 ljashko lystivka

Голова обласного осередку партії Богдан Кинів у коментарі спостерігачу ОПОРИ зазначив: «Це не є агітацією. Закон чітко говорить, що агітація передбачає спонукання виборців голосувати або не голосувати за ту чи іншу політичну силу чи політика. Ми ж не спонукаємо цього робити. Ні своїми наметами, ні газетами. Ми просто інформуємо про роботу своєї партії та наших партійців. Це скоріше реклама. Але ніяк не агітація. А реклама у нас, як вам відомо, не заборонена».

Також на вулицях Ужгорода встановлені білборди із символікою «Радикальної партії Олега Ляшка».

16.09 ljashko bord 1

16.09 ljashko bord 2

У місті Тячів Закарпатської області зафіксований намет із символікою ВО «Свобода», де роздають газети, засновником якої є ця партія.

16.09 namet svoboda

На вулицях Ужгорода, Мукачева та інших міст області є білборди із логотипом, схожим на символ партії ВО «Свобода».

16.09 bilbord svoboda

В Ужгороді зафіксовано також білборди із символікою партій «Блок Петра Порошенка Солідарність», ВО «Батьківщина», «Наш край», «KMKSZ» («КМКС»),» «5.10», «УКРОП».

16.09 batkivshyna

16.09 KMKS

16.09 5.10

16.09 ukrop

У поштових скриньках ужгородців з’явилися газети «УКРОП», які містять символіку цієї політичної сили. На сторінках подана інформація про лідерів партії та їх думки щодо різних суспільно-політичних питань. Газета містить вихідні дані, згідно з ними тираж продукції – мільйон 834 тисячі примірників.

16.09 ukrop gazeta

На вулицях Ужгорода представники партії «ДемАльянс (Демократичний Альянс) роздавали листівки, у яких подана інформація про людей, які «йдуть в Ужгородську міську раду за списками ДемАльянсу».

16.09 demaljans

Тираж продукції, згідно з вихідними даними, 42 тисячі примірників. Також ці листівки розносяться по поштових скриньках.

16.09 demaljans gazeta

У коментарі ОПОРІ голова Закарпатського осередку партії Олександр Пересоляк зазначені дії охарактеризував так: «Політична партія повинна діяти не від виборів до виборів, а постійно. І тому партії приходять на акції з прапорами, роздають там листівки з своїми програмами. Це – нормальна діяльність. Ми це робили і до цього часу. Ми з 2012 року проводили акції, де були прапорці і роздаткові матеріали із символікою партії. Я рахую, що партії повинні займатися такою діяльністю не лише під час виборів, а постійно. Ми не рахуємо це передчасною агітацією, це – процес партійної роботи».

Розповсюджуються поштовими скриньками і «нові випуски» листівки без вихідних даних «Місто життя», де подана суто позитивна інформація про потенційного кандидата у міські голови Ужгорода Віктора Щадея.

16.09 shadej 1

16.09 shadej 2

Громадянська мережа ОПОРА констатує, що формально законодавство не порушено, оскільки згадані політичні сили чи окремі особи та наразі не є офіційними кандидатами, зареєстрованими у ТВК. Однак, ймовірно, розміщення інформації про потенційних кандидатів на білбордах та у друкованій продукції робиться саме з метою спонукати виборця голосувати або не голосувати за конкретні політичні партії або ж потенційних кандидатів.

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.